Regeneracja uszkodzonych stawów
Nowatorski skafold jest złożony z dwóch naturalnych składników: białka i cukru złożonego
O uraz stawu nietrudno. Wiedzą to ludzie aktywni, którzy na własnej skórze doświadczają, że wystarczy źle wykonane ćwiczenie, aby odnieść kontuzję kolana, łokcia czy nadgarstka. Wiedzą o tym osoby otyłe, których stawy nie wytrzymują obciążenia i ulegają uszkodzeniu. Wiedzą to również osoby starsze, które mają naturalny problem ze stawami, bo z wiekiem tkanka chrzęstna ściera się i przestaje pełnić swoją funkcję, co może doprowadzić nawet do uszkodzenia znajdującej się pod nią kości. Do tego dochodzą uszkodzenia stawów i kości podczas wypadków, np. komunikacyjnych. – W wielu przypadkach powstają ubytki w tkance chrzęstnej i/lub kostnej, które trzeba najczęściej uzupełnić rusztowaniami, czyli skafoldami. To biomateriały, które muszą być odpowiednio wytrzymałe, a jednocześnie wystarczająco plastyczne i kompatybilne z naszymi komórkami i tkankami, by nie zostały odrzucone przez organizm – mówi dr n. farm. Katarzyna Klimek, profesor Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, główna twórczyni wynalazku.