Sprzedaż posiłków na wynos - jak rozliczyć VAT
Coraz popularniejszą formą świadczenia usług gastronomicznych jest sprzedaż posiłków na wynos, w tym z dostawą do domu. Dla celów rozliczeń sprzedaż gotowych posiłków jest traktowana jak dostawa towarów. Od 1 stycznia 2024 roku do podstawy opodatkowania sprzedawanego posiłku należy wliczyć również opłatę za opakowania w których sprzedawane są posiłki. Stawka VAT powinna odpowiadać stawce przewidzianej dla sprzedawanego towaru (napoju lub posiłku). Jak prawidłowo ustalić stawkę VAT?
Bon gastronomiczny 2021 posiłki jedzenie obiad gastronomia na wynos
Jak od 2024 r. ewidencjonować i rozliczać VAT od opłat za opakowania posiłków lub napojów na wynos >>>
Jak ustalić stawkę VAT od sprzedaży posiłków na wynos
Wybór właściwej stawki VAT należy rozpocząć od ustalenia, czy mamy do czynienia ze świadczeniem usług czy dostawą towarów. Wiele czynności potocznie, jak również według PKWiU uznawanych za usługi gastronomiczne, z punktu widzenia VAT stanowi dokonywanie dostaw towarów. Za dostawę towarów uznawana jest również sprzedaż posiłków na wynos, co potwierdza treść wydawanych przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wiążących informacji stawkowych.
Od czasu wydania przez MF interpretacji ogólnej do momentu wejścia w życie nowej matrycy stawek (tj. do 1 lipca 2020) organy podatkowe uznawały, że sprzedaż posiłków i dań na wynos należy zakwalifikować do „usług związanych z wyżywieniem”, opodatkowanych 8% stawką VAT, a nie do „gotowych posiłków i dań”, którym ustawodawca przypisał 5% stawkę podatku. 24 czerwca 2024 roku NSA podjął niezwykle ważną w tym zakresie uchwałę, uznając prawo przedsiębiorców do stosowania obniżonej stawki VAT.
"W stanie faktycznym i prawnym od 24 czerwca 2016 do 30 czerwca 2020 czynność dostawy posiłków i dań realizowana przez podatnika w systemach takich jak np. „drive in”, „walk through”, „in-store” oraz „food court” (w tej części, w której sprzedaż była realizowana „na wynos”) winna być opodatkowana obniżoną stawką 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy z dnia 11 marca 2004 o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2016 r. poz. 710 ze zm.) w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do tej ustawy". (uchwała NSA w składzie siedmiu sędziów z dnia 24 czerwca 2024 r., sygn. akt I FPS 1/24).
NSA: posiłki na wynos z niższą stawką VAT >>>
Podatnicy, którzy stosowali stawkę 8%, mogą dokonać korekty za okresy, które nie uległy przedawnieniu.
Stawka 8% czy 23% VAT?
Sprzedaż posiłków na wynos jest według PKWiU klasyfikowana w grupowaniu obejmującym usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Powoduje to, że sprzedaż posiłków na wynos jest co do zasady opodatkowana VAT według stawki 8%, co potwierdza w wydawanych wiążących informacjach stawkowych Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej. Dotyczy to sprzedaży na wynos np. hamburgerów, kebabów, kanapek przygotowywanych na miejscu w sklepie, lodów, czy zestawu posiłków w ramach cateringu dietetycznego.
Stawka VAT w wysokości 8% nie ma jednak zastosowania do sprzedaży napojów, towarów i posiłków wymienionych w art. 41 ust. 12f pkt 1–3 ustawy o VAT, gdy sprzedaż odbywa się zarówno na wynos, jak i na miejscu.
Przykłady towarów, których sprzedaż na miejscu i na wynos jest opodatkowana stawką 23%:
- Napoje inne niż wymienione w załącznikach nr 3 lub 10 do ustawy o VAT albo w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowanie i podanie np. kawa, herbata, alkohol;
- Towary nieprzetworzone przez podatnika, inne niż wymienione w załącznikach nr 3 lub 10 do ustawy o VAT albo w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie np. czekolada, wyroby cukiernicze zawierające kakao;
- Posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy o VAT np. homary, ośmiornice, kawior, krewetki na wynos.
Podatnik sprzedaje pizzę w kawałkach na wynos, przy czym jedna z wersji sprzedawanej przez niego pizzy zawiera krewetki. W tej sytuacji sprzedaż przez podatnika:
- kawałków pizzy z krewetkami jest opodatkowana VAT według stawki 23%,
- pozostałych kawałków pizzy jest opodatkowana VAT według stawki 8%.
Opłata od plastiku i koszty dowozu posiłku
Od 1 stycznia 2024 r., na podstawie art. 3b ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, przedsiębiorcy prowadzący jednostki gastronomiczne są obowiązani pobierać od kupujących opłaty za opakowania, w których sprzedają posiłki (opłaty SUP - single use plastic). Opłaty te należy wliczyć do podstawy opodatkowania sprzedawanego posiłku. Oznacza to, że kwoty za opakowanie są opodatkowane według tej samej stawki co sprzedawany posiłek, czyli według stawki 8% albo 23%.
Opłata od plastiku powinna zostać wliczona w cenę sprzedawanego produktu, a stawka VAT powinna odpowiadać stawce przewidzianej dla sprzedawanego towaru (napoju lub posiłku).
Tak samo jak w przypadku opłat za opakowanie, wygląda sytuacja, gdy są pobierane przez sprzedawcę opłaty za transport. Należy je wliczyć do podstawy opodatkowania sprzedawanego posiłku i opodatkować według tej samej stawki co posiłek, czyli stawką 8% albo 23%. Inaczej wygląda sytuacja, gdy opłatę za dowóz pobiera zewnętrzna firma. Wówczas opłaty te nie są wliczane do podstawy opodatkowania, tylko opodatkowane odrębnie według stawki 23%.
Bar sprzedaje również posiłki na wynos z dowozem do klienta. Do 5 km dowóz jest darmowy. Powyżej tej odległości pobierana jest złotówka za kilometr. Jan Kowalski zamówił dwa dania. Jedno danie mięsne po 30 zł netto, drugie zawierające krewetki – 35 zł. Za dowóz doliczono 5 zł, gdyż odległość wyniosła 10 km, oraz pobrano opłatę za opakowania, w sumie 50 gr.
Dlatego rozliczenie będzie wyglądało w następujący sposób:
danie mięsne – wart. netto 32,75 zł (30 + 2,5 + 0,25), VAT 2, 62 zł(8% VAT),
danie z krewetkami – wart. netto 37,75 zł (35 + 2,5 + 0,25), VAT 8,68 zł(23% VAT).
Więcej na ten temat przeczytasz w najnowszym wydaniu Biuletynu VAT