Artykuł
rozliczenia
W gastronomii wciąż niepewność co do stawki VAT
Zdaniem Ministerstwa Finansów sprzedaż posiłków typu fast food jest z 8 proc. VAT, nawet jeżeli placówka gastronomiczna nie zapewnia kupującemu stolika, sztućców czy obsługi kelnerskiej. Tymczasem część przedsiębiorców stosuje 5 proc.
Bazują oni na wyrokach Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, które już zapadły w sprawie polskich przepisów. Co prawda dotyczyły one poprzedniego stanu prawnego, ale wskazówki TSUE zachowały aktualność.
Opinie ekspertów co do obecnych przepisów są natomiast podzielone. Jedni uważają, że ich treść przemawia za stanowiskiem resortu finansów. Inni są zdania, że mogą one jednak okazać się niezgodne z unijną dyrektywą, gdyby znów miał to rozstrzygnąć TSUE.
To oznacza, że problem z właściwą stawką VAT w branży gastronomicznej wraca nie tylko z powodu wątpliwości co do starych przepisów, które były stosowane od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r. – pisaliśmy o tym ostatnio w artykule „Wraca problem z VAT od gastronomii” (DGP nr 28/2024).
Kłopot jest również z obecnymi przepisami.
Kluczowe wyroki TSUE
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right