Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 14 grudnia 2011 r., sygn. II SA/Rz 1115/11

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Jolanta Ewa Wojtyna po rozpoznaniu w dniu 14 grudnia 2011 roku w Rzeszowie w trybie uproszczonym na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi E. G. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] września 2011r. znak: [...] w przedmiocie braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej oddala skargę

Uzasadnienie

Przedmiotem skargi jest decyzja Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] września 2011r. znak: [...] utrzymująca w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] kwietnia 2011r. Nr [...] znak: [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia u E. G. choroby zawodowej.

Stan faktyczny niniejszej sprawy jest następujący.

W dniu 30 czerwca 2009r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny po otrzymaniu z Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy stosownej dokumentacji wszczął z urzędu postępowanie w sprawie podejrzenia u E. G. choroby zawodowej w postaci przewlekłego obturacyjnego zapalenia oskrzeli wymienionej w pkt 5 wykazu chorób zawodowych zawartego w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 2009r. w sprawie chorób zawodowych (Dz. U. Nr 105, poz. 869), zwanego w dalszej części rozporządzeniem.

Ze sporządzonej karty oceny narażenia zawodowego w związku z podejrzeniem choroby zawodowej wynika, iż E. G. ur. [...].1944r. od około 10 roku życia do 1992r. pracowała w indywidualnym gospodarstwie rolnym o początkowej powierzchni 5,20 ha, później 4,60 ha o tzw. samowystarczalnym mieszanym rodzaju działalności jako producent żywności roślinnej i zwierzęcej. Wykonywane przez nią czynności obejmowały: pasienie krów dwa razy dziennie, dojenie krów, prace przy sianie, zbożach, warzywach przy użyciu narzędzi typu motyka, widły, sierp, cep, żarna, zgrzebła, zbieranie stonki, opylanie ziemniaków azotoksem, ręczną chemizację zbóż, wapnowanie łąk, ręczne sianie zbóż, ręczne rozsiewanie nawozów, prace przy zwierzętach hodowlanych w oborze, przygotowywanie paszy dla zwierząt, prace przy omłotach, mycie i dezynfekcję baniek na mleko. Przez około 20 lat E. G. większość prac w gospodarstwie rolnym wykonywała pracą mięśni, przy użyciu znacznego wysiłku fizycznego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00