Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 16 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.417.2024.3.BK
WIS TOWAR – kotlet mielony sprzedawany na wynos w plastikowym pojemniku jednorazowym.
WIS TOWAR – kotlet mielony sprzedawany na wynos w plastikowym pojemniku jednorazowym.
Obecnie większość lokali gastronomicznych ma w swojej ofercie sprzedaż posiłków na wynos, w tym z dowozem do domu. Do tej sprzedaży, mimo że jest traktowana jak dostawa towarów, stosujemy taką samą stawkę VAT jak do posiłków spożywanych na miejscu. Według tych samych zasad co posiłki opodatkowujemy także opłaty za opakowania czy transport. W publikacji omówimy kompleksowo rozliczenie sprzedaży posiłków
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online.
WIS TOWAR – wata cukrowa sprzedawana na drewnianym patyczku na terenie wesołego miasteczka.
Opodatkowanie Usług nr 1-7 świadczonych na rzecz zamawiających oraz prawo do odliczenia podatku VAT od nabywanych usług noclegowych wykorzystywanych do świadczenia Usług nr 1-7 na podstawie art. 86 ust. 1, art. 88 ust. 1 pkt lit. c) i art. 119 ust. 4 ustawy o VAT.
Zastosowanie jednej właściwej stawki podatku VAT dla organizacji Usług nr 1-7 oraz uznanie, że usługa noclegowa jest elementem składowym kompleksowych Usług nr 1-4.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - rolka sushi (...) przygotowana w lokalu wraz z dowozem do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – „(…)” składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – (…) składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – (…) składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - towar – gotowa potrawa – „(…)” składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS towar (świadczenie kompleksowe) – gotowa potrawa – (…) składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta
Prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług gastronomicznych.
WIS TOWAR – kanapka (…) sprzedawana dla konsumentów za pośrednictwem firmowej sieci detalicznej (sklepów firmowych)
WIS USŁUGA – usługa gastronomiczna
Szef Krajowej Administracji Skarbowej podkreśla zatem, że skoro Wnioskodawca nie był w stanie wyodrębnić, a potem zweryfikować ilości artykułów spożywczych, jakie przeznaczone są do spożycia w czasie pracy od tej do spożycia w czasie wolnym od pracy (bowiem jak wskazał Wnioskodawca w opisie stanu faktycznego nie prowadzi on ewidencji umożliwiającej ustalenie który pracownik i podczas jakich czynności
w zakresie prawa do odliczenia z tytułu nabytych usług gastronomicznych
Odliczenie podatku z tytułu zakupu usług gastronomicznych i noclegowych.
Od 1 stycznia 2016 r. handlowcy w szerszym niż dotychczas zakresie nie muszą metkować swoich towarów. Nie ma także wymogu uwidaczniania cen jednostkowych, m.in. na produktach leczniczych. Uproszczono zasady informowania konsumentów o cenach towarów i usług. Takie zmiany wprowadza nowe rozporządzenie w sprawie uwidaczniania cen (dalej: rozporządzenie). Przedstawiamy, na jakie nowości powinni zwrócić
w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego w związku z nabyciem usług gastronomicznych
możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów: - wydatków na wyżywienie w formie cateringu oraz usług gastronomicznych, - wydatków na wynajem sal konferencyjnych, zakwaterowanie kontrahentów, kosztów dojazdu uczestników na szkolenia, - wydatków na próbki (karty pamięci, pendrive), które oznaczone są logo produktu Spółki, - wydatków na próbki (karty pamięci, pendrive), które oznaczone są logo