Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 25 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.197.2023.4.ML
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - rolka sushi (...) przygotowana w lokalu wraz z dowozem do klienta.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 12 czerwca 2023 r. (data wpływu 23 czerwca 2023 r.), uzupełnionego pismem z dnia 31 sierpnia 2023 r. (data wpływu 4 września 2023 r.) oraz pismem sygnowanym datą 12 września 2023 r. (data wpływu 25 września 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – rolka sushi (…) przygotowana w lokalu wraz z dowozem do klienta.
Opis świadczenia:
Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności sprzedaje gotową potrawę – rolkę sushi (…) o następującym składzie: (…). Potrawa jest przygotowywana w lokalu Wnioskodawcy. Przygotowując rolkę sushi Wnioskodawca rozkłada (…), układa na niej równomiernie ryż oraz pozostałe składniki w przyjętej przez siebie kolejności. Po skompletowaniu niezbędnych składników formuje się rolkę, która następnie jest krojona na mniejsze kawałki. Produkt nie podlega zmianom na życzenie klienta – klient nie ma możliwości dodawania/usuwania składników. Dostarczony towar nie wymaga obróbki termicznej dokonywanej przez klienta przed jego spożyciem. Rolka sushi jest w pełni przyrządzona i sprzedawana jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia. Wnioskodawca nie wskazuje terminu przydatności do spożycia dostarczonego towaru. Nabywca ma świadomość, że zamawia towar świeży, niepoddany żadnym obróbkom termicznym takim jak zamrożenie, a więc towar jest przeznaczony do natychmiastowego spożycia. Przygotowaną potrawę Wnioskodawca umieszcza w (…) i dostarcza do klienta pod wskazany przez niego adres. Zamówienia klienci (indywidualni) składają telefonicznie bądź online, a dowóz realizowany jest przez własnych kierowców oraz przez kierowców z firm zewnętrznych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right