Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.86.2023.6.MK
WIS TOWAR – zestaw sushi.
Na podstawieart. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 lutego 2023 r. (data wpływu 24 lutego 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 13 kwietnia 2023 r., 15 maja 2023 r. oraz 16 i 30 czerwca 2023 r. (data wpływu 13 kwietnia 2023 r., 15 maja 2023 r. oraz 16 i 30 czerwca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – zestaw sushi (…)
Opis towaru:
Wnioskodawca wytwarza gotowe produkty w postaci zestawów sushi oraz dokonuje ich sprzedaży. Przedmiotowy zestaw sushi ma następujący skład:
·(…)% gotowany ryż (…),
·(…)% rzodkiew (…),
·(…)% marchew (…),
·(…)% sos sojowy,
·(…)% imbir (…),
·(…)% krewetki (…)
·(…)% pasta z rozdrobnionego łososia (…),
·(…)% sałatka z paluszków (…),
·(…)% pasta z tuńczyka,
·(…)% łosoś (…),
·(…)% paluszek (…),
·(…)% sos chrzanowy (…),
·(…)% prażone nasiona sezamu (…),
·(…)% nasiona sezamu (…),
·(…)% pasta z łososia (…),
·(…)% ogórek,
·(…)% algi (…),
·(…)% marchew (…),
·(…)% majonez.
Ryż jest poddawany obróbce termicznej (pęcznienie) i przyprawiany octem (…), solą i cukrem, a następnie chłodzony. W kolejnym etapie formowane są rolki, w skład których oprócz ryżu wchodzą tzw. „zimne dodatki”. Uformowane rolki są dekorowane z wierzchu ziarnem sezamu chłodzone, krojone, a następnie konfekcjonowane, tj. dodawane do zestawów tzw. „sushi”. Ryż pozostaje składnikiem dominującym i nadaje towarom zasadniczy charakter.
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 24 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek. Wniosek uzupełniono w dniach 13 kwietnia 2023 r., 15 maja 2023 r. i 30 czerwca 2023 r.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right