Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.1031.2020.5.OA
WIS USŁUGA – usługa gastronomiczna
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 lipca 2020 r. (data wpływu 27 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 3 listopada 2020 r. (data wpływu 4 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…).
Opis:
Skład produktu:
- (…)
- Szynka (…)
- Dressing (…)
- jaja (…)
- Ogórek (…).
Wnioskodawca nie jest producentem produktu. Sprzedaż (…) podawanej w formie ciepłej (podgrzanej) odbywa się w punktach sieci Wnioskodawcy. W tych placówkach następuje sprzedaż produktu bezpośrednio konsumentom (tj. zwykłym klientom detalicznym).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 27 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania usługi polegającej na sprzedaży (…) w punktach sieci Wnioskodawcy, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 4 listopada 2020 r. o doprecyzowanie opisu.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis.
Niniejszy wniosek dotyczy serwowania (…) należącej do sieci Wnioskodawcy produktu o nazwie (…). W skład produktu wchodzi: (…), szynka (…), dressing (…) jaja, ogórek (…).
- Produkt opakowany jednostkowo jest dostarczany w postaci chłodzonej.
- Następnie jak klient podejmie decyzję o zakupie produktu, pracownik poddaje ten produkt obróbce termicznej (podgrzewaniu).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right