Interpretacja indywidualna z dnia 19 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.590.2024.1.KP
Uznanie rozlewu napojów alkoholowych za produkcję alkoholu oraz obowiązek nakładania banderol legalizacyjnych.
Uznanie rozlewu napojów alkoholowych za produkcję alkoholu oraz obowiązek nakładania banderol legalizacyjnych.
Ustalenie, czy przedstawione we wniosku okoliczności powstania ubytków w trakcie produkcji napoju o zawartości alkoholu 4,6%, można uznać za zdarzenie losowe lub siłę wyższą skutkujące prawem do zwolnienia od akcyzy na podstawie art. 30 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym.
Obowiązki podatkowe z tytułu utylizacji odpadu; możliwość przemieszczenia wyrobów akcyzowch między własnymi zakładami.
Obowiązki w podatku akcyzowym związane z nabyciem wewnątrzwspólnotowym.
Opodatkowanie podatkiem akcyzowym utylizacji (zniszczenia) alkoholu etylowego.
Napój alkoholowy w postaci (…) (…) – dane zastrzeżone
Deklarowanie i rozliczenie podatku akcyzowego od sprzedaży krajowej alkoholu etylowego poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy; moment powstania możliwości zwolnienia zabezpieczenia akcyzowego
Możliwość skorzystania ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem akcyzowym mimo niezłożenia wniosku o wydanie certyfikatu małego producenta piwa.
Obowiązek stosowania dokumentu e-SAD dla przemieszczeń poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy.
Możliwość wytwarzania suplementu diety klasyfikowanego do pozycji CN 2106, zawierającego alkohol etylowy w ilości od 50% do 70%, od którego na poprzednich etapach obrotu zapłacono podatek akcyzowy w należnej wysokości, poza składem podatkowym
Obowiązek stosowania dokumentu e-SAD dla przemieszczenia w ramach dostawy wewnątrzwspólnotowej, poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy wyrobów nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi zawierających w swoim składzie alkohol etylowy całkowicie skażony środkami dopuszczonymi do skażania alkoholu etylowego na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 3199/93 z dnia 22 listopada 1993 r.
Brak możliwości korzystania ze zwolnienia od akcyzy Wnioskodawcy produkującego piwo w ilości nieprzekraczającej 200 000 hl rocznie, w przypadku podpisania przez Spółkę porozumienia (umowy) o współpracy
Zwolnienie z opodatkowania podatkiem akcyzowym czystego alkoholu etylowego zużywanego do dezynfekcji urządzeń produkcyjnych.
Nieuznanie za czynności opodatkowane podatkiem od towarów i usług nieodpłatnego przekazania wytworzonego przez Pana wina rodzinie, przyjaciołom, znajomym oraz konsumpcji wytworzonego przez Pana wina na użytek własny oraz domowników (członków rodziny) i zaproszonych gości (spotkania towarzyskie).
Uznanie, że czynności związane z wykorzystaniem porektyfikatu nie podlegają opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
Obowiązek przemieszczania poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy nabywanych wewnątrzwspólnotowo wyrobów, zawierających całkowicie skażony alkohol etylowy, na podstawie elektronicznego uproszczonego dokumentu administracyjnego e-SAD
Możliwość produkcji nalewek poza składem podatkowym
Ustalenie źródła przychodu, rozliczenia kosztów uzyskania przychodu, rozliczania straty i obowiązków ewidencyjnych z działalności polegającej na produkcji i sprzedaży wina.
Dotyczy uznania Spółki za podmiot dokonujący nabycia wewnątrzwspólnotowego aromatów zawierających alkohol etylowy oraz przemieszczenia aromatów na podstawie e-SAD.
W zakresie uznania regeneracji alkoholu częściowo skażonego za produkcję alkoholu etylowego.
Zwolnienie z opodatkowania akcyzą etanolu zużytego do produkcji produktu leczniczego.
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…)°C. (…) – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…) °C. (…) – dane zastrzeżone
Zwolnienie z podatku akcyzowego alkoholu etylowego nabywanego do procesu produkcji wyrobu niezawierającego alkoholu.