Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 10 września 2008 r., sygn. VI SA/Wa 926/08

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Halina Emilia Święcicka Sędziowie Sędzia WSA Zbigniew Rudnicki Asesor WSA Danuta Szydłowska (spr.) Protokolant Patrycja Wrońska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 września 2008 r. sprawy ze skargi S. P. na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] grudnia 2007 r. nr [...] w przedmiocie unieważnienia patentu na wynalazek pt. "Sposób wytwarzania wyrobów serowych" nr 189252 1. uchyla zaskarżoną decyzję; 2. stwierdza, że uchylona decyzja nie podlega wykonaniu; 3. zasądza od Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej na rzecz skarżącego S. P. kwotę 1617 (jeden tysiąc sześćset siedemnaście) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania.

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] grudnia 2007 roku Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej po rozpoznaniu na rozprawie w dniu [...] grudnia 2007 r. wniosku o unieważnienie patentu nr PL 189252 pt. "Sposób wytwarzania wyrobów serowych" wniesionego przez S., a udzielonego na rzecz S. P., L. na podstawie art. 89 ustawy z dnia 30 czerwca 2000 roku prawo własności przemysłowej (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117 ze zm.) oraz art. 10 ustawy o wynalazczości z dnia 19 października 1972 roku (Dz. U. Nr 26 poz. 117) w związku z art. 315 ust. 3 ustawy z dnia 30 czerwca 2000 roku - Prawo własności przemysłowej (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117 ze zm.), dalej jako pwp orzekł o unieważnieniu wskazanego wyżej patentu i przyznał wnioskującej S. koszty postępowania w sprawie.

Urząd Patentowy wyjaśnił, iż M. we wniosku o unieważnienie podniosła zarzut udzielenia patentu z naruszeniem art. 10 i 11 ustawy o wynalazczości albowiem rozwiązanie objęte spornym patentem dotyczy sposobu wytwarzania sera z tzw. masy parzonej wg sposobu powszechnie znanego i stosowanego tak na terenie Polski jak i Europy jako sera parzonego typu mozarella, co potwierdza prywatna opinia prof. dr hab. inż. Z. Ś. Takie sery z masy parzonej wytwarza także (według odmiennego sposobu) S. W roku 2006 uprawniony z patentu skierował do Sądu Okręgowego w K. powództwo o zakazanie wnioskodawcy produkowania wyrobów o nazwie "Faruki, zakąska serowa", wywodząc, że S. narusza patent. W 1998 roku podczas pobytu na S. uprawniony z patentu zapoznał się z technologią wytwarzania wyrobów serowych w postaci nitek tzw. Korbaczy, produkowanych przez Panią G. od 1994 roku, sposobem znanym we wsi Z. od 100 lat, a następnie zakupił maszynę wyciągającą nitki serowe VSKN-01 od S. w L. Surowcem wyjściowym do wytwarzania wyrobów serowych jest świeży jednodniowy ser podpuszczkowy. W dniu [...] listopada 1999 roku S. P. zgłosił do Urzędu Patentowego wynalazek pt. "Sposób wytwarzania wyrobów serowych", na który w dniu [...] stycznia 2005 roku został udzielony patent. Wszystkie środki techniczne, którymi są czynności, operacje, procesy, ich kolejność, warunki, w których się odbywają jak: kwasowość, temperatura, czas, stosowany surowiec wyjściowy tj. świeży ser jednodniowy podpuszczkowy, substancje pomocnicze w technologiach korbaczy stosowanych na S. i w spornym patencie PL 189252 są identyczne. W związku z tym przedstawione rozwiązanie nie jest nowe. Nadto sposób wytwarzania wyrobów serowych objęty patentem, przed datą jego zgłoszenia do Urzędu Patentowego RP został udostępniony do wiadomości powszechnej przez jawne stosowanie na terenie S., a co więcej - technologia stanowiąca istotę wynalazku została udostępniona do w sposób ujawniający dla znawcy dostateczne dane do stosowania w publikacji Tadeusza Obrusiewicza pt. "Technologia Mleczarstwa" WSiP, Warszawa 1989 r., str. 227-230 dot. "Sposobu wytwarzania sera mozarella" oraz str. 188 dot. oszczypków i rolady ustrzyckiej. Tak więc istotne cechy patentu są środkami technicznymi znanymi ze stanu techniki. Urząd Patentowy przedstawił także stanowisko uprawnionego z patentu, który podkreślił, iż nie uzyskał wiadomości o sposobie wytwarzania wyrobów serowych od p. G., co wykazał już na etapie postępowania przed Sądem Okręgowym w K. Zakup urządzenia był niezbędny do znacznego poszerzenia zakresu przemysłowego zastosowania sposobu wytwarzania wyrobów serowych. Urządzenie do wyciskania było u p. G. zainstalowane w garażu i pokazano mu jedynie sposób wyciskania sera.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00