Interpretacja indywidualna z dnia 18 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1095.2022.11.ID
Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów, wydatków związanych z noclegami i wyżywieniem pracowników, zleceniobiorców i podwykonawców.
Brak uznania Wnioskodawcy za podatnika VAT z tytułu wyżywienia dzieci, nauczycieli, personelu administracyjnego w szkołach i przedszkolach oraz opieki nad dziećmi w przedszkolach publicznych ponad podstawę programową, wydawania duplikatów świadectw i legitymacji szkolnych, opłaty za pobyt i wyżywienie dzieci w żłobku w wieku od 20 tygodnia życia do lat 3.
Zaliczenie wydatków na rzecz personelu do kosztów uzyskania przychodów.
Obowiązki płatnika w związku z ponoszeniem kosztów opłat konsumenckich SUP.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem nagród wygranych w konkursach oraz rywalizacjach organizowanych podczas festynu.
Czy Klub będzie uprawniony zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów ponoszone przez Spółkę „dodatkowe wydatki”, w związku z zawarciem Kontraktów z Zawodnikami (którzy świadczyć będą usługi na rzecz klubu w ramach wykonywanej pozarolniczej działalności gospodarczej), w sytuacji gdy Zawodnik w ramach Kontraktu zobowiąże się zapłacić Klubowi wynagrodzenie ryczałtowe z tytułu świadczenia przez Klub usług
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - towar – gotowy posiłek (…) wraz z jego dostawą do klienta
WIS USŁUGA – przygotowywanie posiłków i napojów w restauracji (usługa kucharska).
Obowiązek płatnika z tytułu zapewnienia posiłków pracownikom, tj. osobom zatrudnionym przez Spółkę na podstawie umowy o pracę oraz umowy zlecenia, więźniom oraz pracownikom tymczasowym oraz określenie źródła przychodu w odniesieniu do pracowników zatrudnionych na umowę zlecenia, osób osadzonych i pracowników tymczasowych.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych: nieprawidłowe – w części dotyczącej usług przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce bez dodatkowej obsługi oraz przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce z dodatkową obsługą - PKWiU 56.21.19.0; prawidłowe – w części dotyczącej przygotowania i serwowania
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – zapewnienie wyżywienia dla gości Hotelu i klientów z nim związanych w oparciu o umowę zawartą z Hotelem.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – usługa (świadczenie kompleksowe) – zakwaterowanie uchodźców wojennych z Ukrainy wraz z całodziennym wyżywieniem w formie cateringu i dostępem do napojów, sanitariatów, środków czystości i higieny osobistej.
W zakresie obowiązków płatnika w związku z przyznaniem pracownikom kart lunchowych.
Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Czy w związku z brzmieniem przepisu art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, Wnioskodawca ma prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, wynikającego z faktur dotyczących zakupu posiłków dla pracowników nadzoru, opisanych jako „usługa gastronomiczna”?
Prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, wynikającego z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych.
Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu
Ustalenie, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych