Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

TEMATY:
TEMATY:

Wyrok NSA z dnia 16 marca 2006 r., sygn. II GSK 366/05

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Andrzej Kuba, Sędziowie NSA Jan Grabowski (spr.), Małgorzata Korycińska, Protokolant Aleksandra Kuc, po rozpoznaniu w dniu 16 marca 2006 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 1 sierpnia 2005 r. sygn. akt VI SA/Wa 2279/04 w sprawie ze skargi H. S. [...] w G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia 14 października 2004 r. Nr [...] w przedmiocie obrót hurtowy napojami alkoholowymi 1. uchyla zaskarżony wyrok w całości i przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Warszawie 2. zasądza od H. S. [...] na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kwotę 220 (dwieście dwadzieścia) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 1 sierpnia 2005 r., sygn. akt VI SA/Wa 2279/04, stwierdził nieważność decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia 14 października 2004 r. nr [...] i utrzymanej nią w mocy decyzji Lubuskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia 9 lipca 2004 r. w przedmiocie pogorszenia jakości wina.

W uzasadnieniu wyroku podano między innymi, że na podstawie badań laboratoryjnych próbek wina "W.", pobranych w czasie kontroli w Wytwórni Win "W." H. S. w G., stwierdzających w badanym winie kwasowość lotną, wyrażoną jako kwas octowy na poziomie 2,0 g/l, Lubuski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych decyzją z dnia 9 lipca 2004 r. na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach ( Dz.U. Nr 97, poz. 1050 ze zm.) zwana dalej ustawą o cenach, w związku z art. 29 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 ze zm.) zwana dalej ustawą o jakości, ustalił stopień pogorszenia jakości partii wina owocowego półsłodkiego "W." na 100%. Organ stwierdził, iż wynik badania laboratoryjnego wykazujący kwasowość lotną, wyrażoną jako kwas octowy, w wysokości wyższej niż dopuszczalna (1,3 g/l) jest cechą dyskwalifikującą wino owocowe. W badanym winie stwierdzono także zawyżoną zawartość cukrów w ilości 82,2 g/l, co klasyfikuje wino jako słodkie.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00