Aktualność
Czy posiłki spożywane przez pracowników restauracji powinny być uznane za przychód ze stosunku pracy
Wnioskodawcą jest przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną. Przedsiębiorca umożliwia wszystkim pracownikom skorzystanie z posiłku, jednak nie prowadzi rejestru osób korzystających z jedzenia. Nie jest przypisane konkretne danie do konkretnego pracownika, a pracownicy nie są zobowiązani do zgłoszenia swojej chęci lub braku chęci korzystania z posiłku. Przedsiębiorca nie uzyskuje żadnych korzyści biznesowych ani dodatkowych dochodów z udostępniania posiłków pracownikom. Posiłki finansowane są ze sprzedaży dla innych klientów, a możliwość skorzystania z posiłku nie ma związku z czasem pracy ani nie jest związana z pracą w godzinach nadliczbowych.
Wnioskodawca zwrócił się z trzema pytaniami do KIS: czy posiłki należy uznawać za przychód pracownika, czy należy je wykazywać w dokumentach podatkowych oraz czy przedsiębiorca ma obowiązek w jakikolwiek sposób rejestrować korzystających z tej możliwości pracowników. W ocenie wnioskodawcy, wartość obiadu stanowi dla pracownika przychód ze stosunku pracy.
Odpowiedź dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej znajdziesz w artykule: Czy posiłki spożywane przez pracowników restauracji powinny być uznane za przychód ze stosunku pracy? >>
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right