comment
Artykuł
Data publikacji: 2021-12-21
Unijna agencja do spraw żywności rekomenduje znaczne ograniczenie spożycia bisfenolu A
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował nową ocenę toksyczności bisfenolu A (BPA). Czytamy w niej, że z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, iż substancja ta może znacząco wpływać na odporność organizmu oraz prowadzić do alergicznego zapalenia pęcherzyków płucnych. Dlatego też agencja zaproponowała istotne obniżenie dawki tolerowanej dawki dziennej przez konsumentów (TDI) z 4 mikrogramów do zaledwie 0,04 nanogramów na kilogram masy ciała (wcześniej w 2015 r. obniżono dawkę dziennego spożycia z 50 mikrogramów TDI). Konsultacje publiczne w tej sprawie mają potrwać do 8 lutego 2022 r.
Pozostało 78% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Pobierz pliki wydania
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right