Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.399.2024.3.AS
WIS TOWAR – lody sprzedawane „na wynos”.
WIS TOWAR – lody sprzedawane „na wynos”.
WIS TOWAR – lizak lodowy w stanie płynnym o smaku truskawkowym do zamrożenia.
WIS TOWAR - lody śmietankowe w wafelku sprzedawane z roweru gastronomicznego.
WIS TOWAR – proszek do produkcji lodów.
WIS TOWAR - baza w proszku do produkcji lodów.
WIS TOWAR - proszek do produkcji lodów.
WIS towar – lody śmietankowe własnej produkcji sprzedawane w sklepie firmowym Wnioskodawcy klientom indywidualnym
WIS TOWAR – lody o smaku (…) sprzedawane na wynos w pojemnikach termicznych klientom detalicznym.
WIS TOWAR – lody sprzedawane w lokalu
WIS TOWAR - lody śmietankowe sprzedawane w lokalu
Zastosowanie stawki 5% dla sprzedaży lodów na wynos w wafelkach lub kubkach jednorazowych do 30 czerwca 2020 r.
Sprzedaż lodów z automatu „lody włoskie” i lodów w postaci gałek „lody gałkowe” stanowi dostawę towarów podlegającą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
WIS TOWAR - lody (…) sprzedawane w lodziarniach dla klientów detalicznych
Sprzedaż przez Wnioskodawcę lodów z automatu i na gałki z okienka do ręki klienta poza lokalem bez obsługi kelnerskiej stanowi dostawę towarów podlegającą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
WIS TOWAR - lody śmietankowe sprzedawane „na wynos” dla klientów detalicznych
WIS TOWAR - mieszanka w proszku do samodzielnego przygotowania lodów.
WIS USŁUGA - sprzedaż lodów na miejscu
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online. W artykule przedstawiamy