Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.78.2023.4.AP
WIS TOWAR – lody o smaku (…) sprzedawane na wynos w pojemnikach termicznych klientom detalicznym.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 lutego 2023 r. (data wpływu 23 lutego 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 12 kwietnia 2023 r. (data wpływu 13 kwietnia 2023 r.), z dnia 14 kwietnia 2023 r. (data wpływu 14 kwietnia 2023 r.) oraz z dnia 11 maja 2023 r. (data wpływu 11 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody o smaku (…) sprzedawane na wynos w pojemnikach termicznych klientom detalicznym
Opis: Wnioskodawca jest producentem lodów i prowadzi w lodziarni sprzedaż lodów o smaku (…) w pojemnikach termicznych na wynos dla klientów detalicznych.
Gotowy produkt w postaci lodowej eksponowany jest w ladzie chłodniczej. Klient przychodzący do lodziarni ma wgląd we wszystkie smaki znajdujące się w ladzie chłodniczej. Klient może wybrać dowolne smaki, mogą to być zarówno sorbety, jak i lody na bazie śmietanki czy z dodatkiem kakao.
Zamówienia są przyjmowane przy ladzie, znajdującej się bezpośrednio przy wejściu do lokalu. Personel nie informuje klienta o oferowanych produktach, lody są widoczne przy ladzie oraz nazwy smaków wypisane na tablicy lub na etykietach w konserwatorze. Personel może ewentualnie w razie pytań o dostępność produktu, poinformować klienta, czy dany produkt jest dostępny i w którym miejscu znajduje się w ladzie chłodniczej. Klient informuje pracownika sklepu o dokonanym wyborze lodów w ten sposób, że podaje ile gram produktu chce kupić. Pracownik odmierza zamówioną ilość lodów i pakuje do pojemnika termicznego, zabezpiecza folią i przykrywa pojemnik wieczkiem termicznym, a następnie zabezpiecza pojemnik termiczny naklejkami w sposób uniemożliwiający spożycie na miejscu, nanosi termin przydatności do spożycia oraz pobiera płatność za sprzedany towar.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right