Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 6 maja 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.440.23.2022.3.KG
WIS USŁUGA - sprzedaż lodów na miejscu
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…), sygnowanego datą 1 grudnia 2021 r. (data wpływu 22 stycznia 2022 r.), uzupełnionego pismami: z dnia – brak daty sporządzenia (data wpływu 21 marca 2022 r.) oraz z dnia – brak daty sporządzenia (data wpływu 12 kwietnia 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – sprzedaż lodów (…) w kawiarni „na miejscu”
Opis usługi: Wnioskodawca prowadzi kawiarnię z własną produkcją lodów. Sprzedaż lodów odbywa się w kawiarni „na miejscu”. Klienci wybierają lody dostępne w konserwatorze lodziarskim, zamówienie składają przy ladzie z góry je opłacając. Lody są podawane do stolika przez obsługę kawiarni w pucharku wielorazowego użytku. Obsługa odnosi po klientach naczynia do zmywalni, następnie myje stolik oraz naczynia.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 22 stycznia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. usługi według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek Wnioskodawca uzupełnił w dniu 21 marca 2022 r. i dniu 12 kwietnia 2022 r.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis usługi
Wnioskodawca prowadzi kawiarnię z własną produkcją lodów. Sprzedaż lodów w kawiarni „na miejscu” jest opodatkowana stawką VAT 8%. Klienci wybierają lody dostępne w konserwatorze lodziarskim, zamówienie składają przy ladzie z góry je opłacając. Sprzedaż jest ewidencjonowana na kasie fiskalnej. Lody są podawane do stolika przez obsługę kawiarni w pucharku wielorazowego użytku. Obsługa odnosi po klientach naczynia do zmywalni.