Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.440.319.2021.2.DS
towar – lody (…)
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 20 grudnia 2021 r. (data wpływu 23 grudnia 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 18 lutego 2022 r. (data wpływu 24 lutego 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody (…)
Opis:
Lody (…). Skład surowcowy: (…).
Wnioskodawca jest producentem przedmiotowych lodów, które sprzedaje we własnych sklepach firmowych, wyłącznie w opcji „na wynos”. Personel oprócz nakładania lodów nie wykonuje innych czynności. Lody (…)„na wynos” podawane są w wafelkach, miskach papierowych, pojemnikach termoizolacyjnych. Konsumpcja lodów odbywa się poza lokalem.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 23 grudnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek Wnioskodawca uzupełnił w dniu 24 lutego 2022 r.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą zgodnie z wpisem do CEIDG w zakresie produkcji lodów zakwalifikowanej jako – (…). Jako producent koncentruje się wyłącznie na produkcji i sprzedaży lodów w sklepach firmowych oraz odbiorcom zewnętrznym (prowadzącym działalność gospodarczą np. do hoteli, restauracji).
Sprzedaż w sklepach firmowych dokonywana jest bez towarzyszenia usług wspomagających ich bezpośrednie spożycie (nie ma obsługi kelnerskiej, nie są przygotowywane żadne desery lodowe w naczyniach wielorazowych). Lody produkowane są metodą rzemieślniczą na bazie (…).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right