Stawki ryczałtu - zestawienie tabelaryczne najnowszych interpretacji podatkowych z 2024 r.
Obecnie większość lokali gastronomicznych ma w swojej ofercie sprzedaż posiłków na wynos, w tym z dowozem do domu. Do tej sprzedaży, mimo że jest traktowana jak dostawa towarów, stosujemy taką samą stawkę VAT jak do posiłków spożywanych na miejscu. Według tych samych zasad co posiłki opodatkowujemy także opłaty za opakowania czy transport. W publikacji omówimy kompleksowo rozliczenie sprzedaży posiłków
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online.
Czy w okresie od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r. sprzedaż fast foodów była z 8-proc. stawką VAT, właściwą dla usług gastronomicznych, czy z 5-proc. podatkiem, tak jak inne dostawy dań gotowych na wynos?
Podatnik nie ma prawa odliczyć pełnego VAT wynikającego z faktury dokumentującej nabycie kompleksowej usługi organizacji szkolenia, konferencji, spotkania integracyjnego opodatkowanej podstawową stawką VAT 23%. Zamawiający nie odliczy VAT od zakupu napojów alkoholowych i usług rozrywkowych związanych z organizacją wolnego czasu dla uczestników spotkania, które wchodzą w skład zakupionej usługi. Ograniczenie
Obowiązująca od 1 lipca 2020 r. nowa matryca stawek VAT wprowadziła również zmiany w opodatkowaniu VAT gastronomii. Nowe przepisy przewidują zasadę, że niezależnie od tego, czy jest dokonywana dostawa towarów czy świadczenie usług, w ramach działalności sklasyfikowanej w PKWiU 2015 pod numerem 56 stosujemy stawkę VAT przewidzianą dla usługi gastronomicznej, a nie dostawy towarów. Nowe przepisy miały
Pierwotnie zmiany stawek VAT i klasyfikacji miały obowiązywać od 1 kwietnia 2020 r. Jednak w związku z epidemią koronawirusa nowa matryca stawek VAT będzie obowiązywać od 1 lipca. Towary klasyfikujemy według CN, a usługi według nowej PKWiU 2015. Tym zmianom będzie towarzyszyła również zmiana stawek VAT na wiele produktów.
Podróże służbowe, czy to krajowe czy zagraniczne, są dość powszechnym obowiązkiem podatników będących przedsiębiorcami oraz ich pracowników czy współpracowników. Podróż służbowa wiąże się nierozerwalnie z wydatkami pracodawcy. Pracownicy powracający z podróży służbowej często przedstawiają faktury, paragony lub bilety dokumentujące poniesione koszty. W wielu przypadkach takie dokumenty dają możliwość
Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Z dniem 1 lipca 2011 r. weszło w życie unijne rozporządzenie wykonawcze nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze do Dyrektywy 2006/112/WE, zwane dalej rozporządzeniem nr 282/2011. Rozporządzenie to - inaczej niż przepisy unijnych dyrektyw - ma bezpośrednie zastosowanie w Polsce. W konsekwencji polscy podatnicy obowiązani są znać i stosować zasady określone przepisami rozporządzenia
Wakacje to okres, w którym wielu podatników decyduje się na podejmowanie działalności sezonowej. W związku z tym mają oni wątpliwości, czy powinni się z tego tytułu rejestrować do VAT, czy muszą mieć kasę fiskalną oraz jakie stawki VAT zastosować do wykonywanych przez siebie czynności. W artykule przedstawiamy kompleksowe omówienie zasad rozliczania VAT w działalności sezonowej.
Świadczenie usług wyżywienia jest skierowane przede wszystkim do grona odbiorów, konsumentów będących osobami prywatnymi. Taka sprzedaż wymaga ewidencjonowania na kasie fiskalnej. Podmioty działające w tej branży mają wiele wątpliwości przy spełnianiu tego obowiązku. Nie dość, że muszą umieć zastosować właściwą stawkę VAT, to jeszcze powinny zadbać o takie zaprogramowanie kasy rejestrującej, aby wydała
Zdaniem Ministra Finansów posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Posiłki takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r.