Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

TEMATY:
TEMATY:

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 8 grudnia 2020 r., sygn. I SA/Bd 615/20

Podatek od towarów i usług

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia WSA Jarosław Szulc Sędziowie: sędzia WSA Agnieszka Olesińska (spr.) sędzia WSA Tomasz Wójcik po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 8 grudnia 2020r. sprawy ze skargi F."K." S.A. w T. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę

Uzasadnienie

W dniu [...] lutego 2020 r. F. C. "K." S.A. (Strona, Skarżąca) złożyła wniosek o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług dostawy towarów. Wniosek dotyczył towaru V. [...]. We wniosku o udzielenie wiążącej informacji stawkowej Strona przedstawiła szczegółowy opis towaru. Charakterystyka wyrobu gotowego kulki chałwowe V.: krem chałwowy (krem tłusty) w waflowej otoczce oblany czekoladą deserową. Jest to lekki, delikatny wyrób piekarniczy. Nazwa handlowa wyrobu to V. [...]. Obecnie produkowane są kulki o smaku chałwowym. Wnioskodawca zaznaczył, że nie wyklucza produkcji kulek z nadzieniem o innym smaku. Podstawowa forma podania V. to opakowanie [...]g. Producent nie wyklucza zastosowania opakowań o mniejszej lub większej gramaturze. Jednak w każdym będzie ten sam wyrób gotowy. Skład wyrobu gotowego kulki chałwowe V.: [...]. Okres minimalnej trwałości wyrobu wynosi 9 miesięcy. Na proces produkcji składają się następujące czynności: 1. przygotowanie ciasta waflowego, 2. przygotowanie kremu tłustego, 3. smarowanie płata ciasta waflowego kremem tłustym, 4. wycinanie kulek ze złożonego płata ciasta, 5. oblewanie kulek czekoladą, 6. pakowanie. Do wniosku Spółka dodatkowo dołączyła: 1. Zdjęcie wyrobu gotowego, 2. Zdjęcie przekroju wyrobu gotowego, 3. Próbkę wyrobu.

W wiążącej informacji stawkowej z dnia [...] maja 2020 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wskazał, że towar klasyfikowany jest do działu 18 Nomenklatury Scalonej (CN) oraz określił stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 23% na podstawie art. 41 ust. 1 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 ustawy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00