Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 14 października 2015 r., sygn. II SA/Wr 534/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Alicja Palus (sprawozdawca) Sędziowie: Sędzia WSA Ireneusz Dukiel Sędzia WSA Anna Siedlecka Protokolant: Asystent sędziego Łukasz Cieślak po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 14 października 2015 r. sprawy ze skargi M. K. na decyzję D. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii we W. z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej za niespełnienie wymagań rozporządzenia w sprawie higieny środków spożywczych oddala skargę w całości.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...]r. (znak : [...]) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Z., działając na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 1 lit a i art. 27 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577 ), § 1 pkt 7 i pkt 8 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 93, poz. 600) oraz art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r.,poz. 267 z późn.zm.) wymierzył M. K., prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą: [...]:
1) karę pieniężną w wysokości 3500 zł (słownie: cztery tysiące złotych 00/100) za niespełnienie wymagań określonych w załączniku II, rozdziale II, ust. 1 lit. a, b i d rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, co polegało na ubytkach w ścianach i posadzce w części czystej hali uboju i przy wejściu do chłodni poubojowej oraz na braku zabezpieczenia otwartego w czasie pracy zakładu okna na hali uboju przeciwko owadom;
2) karę pieniężną w wysokości 1000 zł (słownie: tysiąc złotych 00/100) za niespełnienie wymagań określonych w art. 4 ust.3 rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych w związku z art. 5 ust 2. rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (z uwzględnieniem z art. 4 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 852/2004), co polegało na niepobieraniu próbek środowiskowych w kierunku obecności Listeria monocytogenes.