Wyrok WSA w Lublinie z dnia 4 kwietnia 2013 r., sygn. II SA/Lu 85/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Grażyna Pawlos-Janusz, Sędziowie Sędzia WSA Joanna Cylc-Malec, Sędzia NSA Maria Wieczorek-Zalewska (sprawozdawca), Protokolant Starszy sekretarz sądowy Beata Basak, po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 4 kwietnia 2013 r. sprawy ze skargi Zakładu Przetwórstwa "[...]" Spółka Jawna na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie wymierzenia kary za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego oddala skargę.
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii decyzją z dnia [...], nr [...] wymierzył Z. P. M. "R." Sp. J. W. i Spółka karę pieniężną w wysokości 4000 zł. Jako podstawę prawną organ wskazał art. 27 w związku z art. 26 ust 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. nr 17 poz. 127 ze zm.), art. 54 ust 1 i ust 2 lit. h Rozporządzenia (WE ) Nr.882 /2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt ( Dz.Urz.L165 z 30.04.2004 r. str. 1) oraz art. 5 rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 ze zm.) oraz § 8 ust. 1 Rozporządzenia ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt z dnia 9 września 2004 r. (Dz. U. Nr 205, poz. 2012 ze zm.).
W uzasadnieniu decyzji wskazano, że na podstawie kontroli przeprowadzonej w dniu 17 września 2012 r. (protokół PIW 4400-9/17/12) lekarze weterynarii ustalili, że pracownik ww. zakładu przed dokonaniem uboju cielęcia uderzył go pałką w głowę co mogło spowodować utratę przytomności lub zabicie zwierzęcia. W ocenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w L. działanie takie jest sprzeczne z metodami ogłuszania zwierząt przed ubojem o których mowa w § 8 ust 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt. W ramach postępowania wyjaśniającego inspektorzy w dniu 2 października 2012 r. przeprowadzili kontrolę procedur zakładowych systemu jakości HACCP obowiązującego w zakładzie mięsnym "R." w zakresie uboju bydła. W czasie powyższej kontroli stwierdzono, że prawidłowo opisane procedury dotyczące sposobu ogłuszania (brak zróżnicowania na cielęta i bydło dorosłe) nie były jednak realizowane, co narusza art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych. Zgodnie bowiem z tym przepisem przedsiębiorstwa sektora spożywczego opracowują i utrzymują stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP. Jak wyjaśnił organ wykładnia powyższych przepisów wskazuje jednoznaczne, że to na przedsiębiorcy spoczywa obowiązek opracowania, wdrożenia i egzekwowania procedur opartych na zasadach systemu HACCP.