Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 31 października 2014 r., sygn. II SA/Sz 251/14
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Grzegorz Jankowski, Sędziowie Sędzia WSA Barbara Gebel (spr.),, Sędzia WSA Arkadiusz Windak, Protokolant starszy sekretarz sądowy Katarzyna Skrzetuska-Gajos, po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 31 października 2014 r. sprawy ze skargi Spółki A. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii decyzją z dnia [...] nr [...], wydaną na podstawie:
- art. 3 ust. 2 pkt. 5 lit. a i art. 5 ust. 1 pkt 3 oraz art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744 ze zm.), zwanej dalej "ustawą o Inspekcji",
- art. 26 ust. 1 pkt 1 lit. a i art. 27 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 ze zm.), zwanej dalej "u.p.p.z",
- art. 3 ust. 1-3 oraz art. 54 ust. 1, ust. 2 lit. h oraz ust. 3, art. 55 ust. 1 rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z dnia 30 kwietnia 2004 r. str. 1 ze zm.), zwanego dalej "rozporządzenie Nr 882/2004",
- art. 4 ust. 3 lit. d, art. 6 w zw. z rozdziałem II ust. 1 lit. a-d, rozdziałem IX pkt 1 rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r. str. 1 ze zm.), zwanego dalej "rozporządzenie Nr 852/2004",
- art. 4 ust. 2 i 3 oraz pkt 2 rozdziału VII sekcja VIII załącznika III rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r., str. 55 ze zm.), zwanego dalej "rozporządzenie Nr 853/2004",