Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 6 września 2011 r., sygn. II SA/Po 403/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Elwira Brychcy (spr.) Sędziowie Sędzia NSA Jolanta Szaniecka Sędzia WSA Barbara Drzazga Protokolant st. sekr. sąd. Ewa Wąsik po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 września 2011 r. sprawy ze skargi R. B. na decyzję Wielkopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Poznaniu z dnia [...] 2011 r. Nr [...] w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej; oddala skargę
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w P. decyzją z dnia [...] 2011r. na podstawie art. 6, 7, 26 i art. 27 ust 1-3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 Nr 17, poz. 127 ze zm.), art. 104, 108 §1 kpa, art. 6 ust 2 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE L 139 z 30.04.2004, str. 0001-0054) oraz §1 pkt 2, lit b) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2010 r. Nr 93, poz. 600 ), uznał, że R. B. naruszył wymagania nałożone w art. 6 ust. 2 rozporządzenia WE nr 852/2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego i w związku z tym wymierzył mu karę pieniężną w kwocie 5.000 zł.
W uzasadnieniu decyzji Powiatowy Lekarz Weterynarii wskazał, że na skutek informacji od Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w P. w dniu [...] 2010 r. przeprowadził kontrolę w budynkach gospodarczych umiejscowionych przy ulicy K. w K., gdzie R. B. dzierżawi pomieszczenia, w których prowadzi niezarejestrowaną działalność polegającą na przetwórstwie mięsa wieprzowego i dziczyzny.
W pomieszczeniach znajdowały się 2 zamrażarki po 120 litrów każda oraz 1 zamrażarka o pojemności ok. 60 litrów wypełnione mięsem, 2 całe tusze z dzika oraz elementy z dzika i wieprzowiny. Dodatkowo stwierdzono 2 duże piece umożliwiające pieczenie całych tusz, 2 pojemniki do peklowania mięsa (około 100 litrów każdy, z peklującym się mięsem), konstrukcję drewnianą do wieszania wędlin, (na której zawieszone było około 5 kg kiełbasy i wędzonek), 20 sztuk drążków wędzarniczych oraz drobny sprzęt do przetwarzania mięsa. W pomieszczeniach stwierdzono również około 20 sztuk słoików z pasztetem, kaszanką i kiełbasą, reklamówkę z około 3 kg tłuszczu wieprzowego, garnek z mięsem wieprzowym oraz duże ilości przypraw.