Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 528 z dnia 23 grudnia 2015 r., sygn. DI/100000/43/1346/2015

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - karty uprawniające do otrzymania posiłków

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2015 r., poz.584 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 121 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 23 listopada 2015 r. doręczonym dnia 25 listopada 2015 r. Pani ..............prowadzącej działalność gospodarcza pod firmą ........................dotyczącym ustalenia czy wartość oferowanych pracownikom przez pracodawcę Kart będzie stanowiła podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Uzasadnienie

Dnia 25 listopada 2015 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek Pani ................. prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą................. o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Wnioskodawca wskazał, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowywaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im Kart (dalej ..................... może zostać wykorzystany wyłącznie w sieci punktów gastronomicznych.

Pracownik, który otrzymuje ................ jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników dotyczącego korzystania z ................. (dalej: "Regulamin"). Zgodnie z postanowieniami Regulaminu, ................... uprawnia do nabycia tylko i wyłącznie posiłków w sieci punktów gastronomicznych. W skład sieci punktów gastronomicznych wchodzą bary, restauracje oraz inne punkty, które prowadzą usługową działalność w zakresie gastronomii.

Pracownik nie może nabywać usług innych niż usługi gastronomiczne oraz produktów niebędących posiłkami (w szczególności artykułów chemicznych, artykułów odzieżowych, alkoholi, wyrobów tytoniowych, paliw). Ponadto, na rewersie widnieje informacja, że uprawnia ona wyłącznie do otrzymania posiłku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00