Wyrok WSA w Opolu z dnia 9 października 2024 r., sygn. I SA/Op 455/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grzegorz Gocki Sędziowie Sędzia WSA Aleksandra Sędkowska (spr.) Asesor sądowy WSA Anna Komorowska-Kaczkowska Protokolant Starszy inspektor sądowy Iwona Bergiel po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 października 2024 r. sprawy ze skargi O. Spółki z o.o. w N. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 22 marca 2024 r., nr 0110-KSI2-1.441.3.2024.3.IK w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez O. Spółki z o.o. w N. (dalej też jako: Skarżąca, Spółka, Strona) jest decyzja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 22 marca 2024 r., którą organ ten utrzymał w mocy decyzję w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej z dnia 5 stycznia 2024 r. nr 0112-KDSL2-1.440.460.2023.4.SS, określającej dla towaru (świadczenia kompleksowego) - [...] (5 posiłków o kaloryczności [...] kcal) wraz z dostawą do klienta klasyfikację do działu 56 PKWiU 2015 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8% na podstawie art. 41 ust. 2 w zw. z art. 41 ust. 12f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2024 r., poz. 361; dalej jako: ustawa, u.p.t.u) oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy.
Z akt sprawy wynika, iż w dniu 2 października 2023 r. do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wpłynął wniosek Skarżącej o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru - [...] (5 posiłków o kaloryczności [...] kcal) wraz z dostawą do klienta według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 30 listopada 2023 r. (data wpływu 30 listopada 2023 r.).
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
"Spółka O. Sp. z o.o. (dalej "Spółka") dokonuje sprzedaży towarów w postaci gotowych posiłków do spożycia przez nabywców (dalej "Produkt"). Produkt jest produkowany na linii technologicznej w zakładzie produkcyjnym Spółki, gdzie następnie jest hermetycznie pakowany. Przed spożyciem przez docelowego Klienta, Produkt wymaga obróbki termicznej lub przyrządzenia np. poprzez przelanie sosu, wymieszanie składników itp. Instrukcja na temat przyrządzenia Produktu do spożycia przez docelowego Klienta znajduje się na etykiecie tak spakowanego Produktu. Klient musi podjąć odpowiednie czynności, aby zakupiony Produkt nadawał się do spożycia. Klient nie może spożyć Produktu natychmiast po podaniu w niezmienionej formie, zanim nie wykona określonych wyżej czynności, tak aby nadawał się do spożycia, zgodnie z zaleceniami producenta.