Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 23 marca 2023 r., sygn. I SA/Gl 1657/22

Wiążące informacje stawkowe; Podatek od towarów i usług

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Paweł Kornacki (spr.), Sędzia WSA Dorota Kozłowska, Sędzia WSA Monika Krywow, Protokolant Specjalista Magdalena Kurpis, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 marca 2023 r. sprawy ze skargi K. Sp. z o.o. w C. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 22 marca 2022 r. nr 0110-KSI1-1.441.2.2022.4.PB UNP: 1609342 w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę.

Uzasadnienie

1. "K." spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w C. wniosła skargę na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 22 marca 2022 r., utrzymującą w mocy decyzję tego samego organu – wiążącą informację stawkową z 11 stycznia 2022 r.

2. Stan sprawy.

2.1. Skarżąca we wniosku z 19 listopada 2021 r. zwróciła się o wydanie wiążącej informacji stawkowej (WIS) w zakresie sklasyfikowania towaru "Kulki [...]" według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług dostawy towarów.

W treści wniosku skarżąca wskazała, że produkt występuje w obrocie handlowym pod marką "[...]" oraz nazwą marketingową "Kulki [...]". Produkt powstaje w wyniku przetworzenia owoców i orzechów, bez obróbki termicznej. Zawiera niewielką ilość kakao. Nie jest wyrobem czekoladowym. Składa się głównie z suszonych owoców. Nie zawiera alkoholu. Do jego produkcji nie jest używany cukier ani żadna inna substancja zastosowana ze względu na swoje właściwości słodzące.

Opisując towar skarżąca wskazała, że przetwory z warzyw i owoców w postaci kulki owocowej posiadają następujący skład: [...], kakao 1,77%, [...].

Opisując proces produkcji skarżąca podała, że owoce i orzechy po odważeniu, wprowadzeniu do kutra, rozdrobnieniu i wymieszaniu przenoszone są do formierek i formowane w temperaturze otoczenia bez obróbki cieplnej do postaci kulek, a następnie pakowane w opakowania foliowe. Spoiwem i dominującym składnikiem kulek są [...]. Opakowaniem jest torebka uformowana z zadrukowanej metalizowanej folii polipropylenowej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00