Orzeczenie
Wyrok WSA w Krakowie z dnia 6 października 2021 r., sygn. I SA/Kr 880/21
Podatek od towarów i usług
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA Wiesław Kuśnierz Sędziowie: WSA Inga Gołowska WSA Waldemar Michaldo (spr.) po rozpoznaniu w dniu 6 października 2021 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. M. Sp. z o.o. w S. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 29 kwietnia 2021 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej skargę oddala.
Uzasadnienie
W dniu 9 listopada 2020 r. J. M. Sp. z o.o. z siedzibą w S. złożyła wniosek o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług. Wniosek dotyczył towaru: "P. Produkt roślinny na bazie ekstraktu z miąższu kokosa, naturalny", w którym Spółka zaproponowała klasyfikację do pozycji 2104 CN. W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru: "P. Produkt roślinny na bazie ekstraktu z miąższu kokosa, Naturalny Składniki: 94,2% ekstrakt miąższu kokosa (woda, ekstrakt miąższu kokosa), skrobia modyfikowana, białka bobu, kultury bakterii jogurtowych (S. thermophilus, L. delbrueckii ssp. bulgaricus). Gramatura netto: 150g Opakowanie jednostkowe: kubek PP w papierowej owijce, dekiel z folii aluminiowej termozgrzewalnej. Wygląd: skrzep jednolity bez grudek, gęsty, barwa biała, jasnokremowa. Smak i zapach: delikatnie kwaśny z wyczuwalnym kokosem, bez obcych posmaków. Konsystencja: jednolita, kremowa. Substancje alergenne: nie zawiera substancji alergennych. Grupa docelowa: weganie, osoby z nietolerancja laktozy, alergią na białka mleka, soje i gluten oraz osoby świadome, propagujące zdrowe odżywianie.". Do wniosku Spółka dołączył kartę specyfikacji towaru oraz zdjęcie opakowania produktu.
Pismem z dnia 30 listopada 2020 r. wezwano Spółkę m.in. do uzupełnienia ww. wniosku poprzez wskazanie 100% składu surowcowego produktu wraz ze wskazaniem dokładnej procentowej zawartości każdego ze składników.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right