Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 21 listopada 2024 r., sygn. I SA/Wr 466/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędziowie Sędzia WSA Tadeusz Haberka (sprawozdawca), Sędzia WSA Jarosław Horobiowski, Asesor WSA Tomasz Trybuszewski, , Protokolant: Referent Izabela Kremza, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie 21 listopada 2024 r. sprawy ze skargi V. sp. z o.o. zs. we W. na interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 24 kwietnia 2024 r. znak 0113-KDIPT1-1.4012.135.2024.2.MSU w przedmiocie podatku od towarów i usług I. uchyla interpretację w całości; II. zasądza od Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na rzecz strony skarżącej kwotę 697 (sześćset dziewięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi V. sp. z o.o. zs. we W. (dalej: wnioskodawca, strona, skarżąca, podatnik, spółka) jest interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: DKIS, organ interpretacyjny) z 24 kwietnia 2024 r. znak 0113-KDIPT1-1.4012.135.2024.2.MSU dotycząca podatku od towarów i usług.
Postępowanie przed organem.
Jak wskazano we wniosku z 23 lutego 2024 r., wnioskodawca działając jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością podlega opodatkowaniu od całości dochodów w Polsce. Spółka jest zarejestrowanym, czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług (dalej jako: VAT). Spółka działa w branży motoryzacyjnej, m. in. jako dystrybutor [...].
W ramach prowadzonej działalności spółka zawarła umowę o świadczenie usług z niepowiązanym podmiotem wewnętrznym. Przedmiotem umowy jest prowadzenie przez wykonawcę kantyny pracowniczej. Usługa ta obejmuje między innymi: - zapewnienie pracownikom, konsultantom, zleceniobiorcom oraz gościom spółki codziennie w godzinach 7:30-15:30 (poza sobotami, dniami ustawowo wolnymi od pracy oraz wskazanymi przez spółkę dniami ferii zakładowych lub innymi ustalonymi przez spółkę) różnorodnych posiłków przygotowywanych w kuchni na terenie spółki; - organizowanie usług cateringowych na zlecenie spółki lub podmiotów przez nią wskazanych; - prowadzenie zaopatrzenia w artykuły spożywcze prowadzenie działalności gastronomicznej zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami dotyczącymi żywienia zbiorowego, w tym w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. "O bezpieczeństwie żywności i żywienia".