Żywienie szpitalne – potrzeba minimalnej stawki dziennej
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) podkreśla, że krokiem w dobrym kierunku jest inicjatywa Ministerstwa Zdrowia, które przekazało do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia z 14 marca br. w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Aby mogło stać się ono czynnikiem sprawczym ważnych zmian i rozwiązania problemów, powinno zawierać m.in. uregulowanie tak istotnej kwestii jak określenie stawki żywieniowej na pacjenta, która będzie podlegała corocznej waloryzacji o wskaźnik inflacji. Szczególnie w sytuacji, kiedy polskie ustawodawstwo określa dzienną stawkę żywieniową w wojsku, a także w więziennictwie. Dlaczego więc nie określa jej w szpitalnictwie? W rezultacie najbardziej poszkodowani są pacjenci, którzy nie mają zagwarantowanych standardów w zakresie żywienia.