Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-01-18 do 2010-03-11
Wersja archiwalna od 2008-01-18 do 2010-03-11
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 119, poz. 817) wprowadza się następujące zmiany:
1) w odnośniku nr 2:
a) w lit. a dodaje się pkt 64–74 w brzmieniu:
„64) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
65) dyrektywy Komisji 2007/9/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 17),
66) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
67) dyrektywy Komisji 2007/12/WE z dnia 26 lutego 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu (Dz. Urz. UE L 59 z 27.02.2007, str. 75),
68) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
69) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
70) dyrektywy Komisji 2007/39/WE z dnia 26 czerwca 2007 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu (Dz. Urz. UE L 165 z 27.06.2007, str. 25),
71) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
72) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
73) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
74) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,
b) w lit. b dodaje się pkt 46–52 w brzmieniu:
„46) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
47) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
48) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
49) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
50) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
51) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
52) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,
c) w lit. c dodaje się pkt 35–40 w brzmieniu:
„35) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
36) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
37) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
38) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
39) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
40) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61);”;
2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) użyte w tabeli wyrazy „nasiona roślin oleistych” zastępuje się wyrazami „nasiona oleiste”,
b) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
„1-metylocyklopropen | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
| 0,01* | pozostałe owoce |
|
| 0,01* | warzywa |
|
| 0,02* | nasiona oleiste |
|
| 0,01* | orzechy |
|
| 0,01* | ziemniaki |
|
| 0,02* | herbata |
|
| 0,02* | chmiel |
|
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
c) poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:
„ACETAMIPRYD | 1,0 | owoce cytrusowe |
|
0,1 | owoce ziarnkowe |
| |
0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce |
| |
|
| ||
0,2 | wiśnie, czereśnie |
| |
0,02 | śliwki |
| |
0,01* | pozostałe owoce pestkowe |
| |
0,01* | pozostałe owoce |
| |
0,1 | pomidory, oberżyna |
| |
0,3 | papryka |
| |
0,3 | dyniowate z jadalną skórką |
| |
5,0 | roszpunka jadalna, sałata |
| |
0,01* | pozostałe warzywa |
| |
0,02 | nasiona bawełny |
| |
0,01* | pozostałe oleiste |
| |
0,01* | orzechy |
| |
0,01* | ziemniaki |
| |
0,1* | herbata |
| |
0,1* | chmiel |
| |
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia |
| |
| roślinnego” |
|
d) poz. ALDIKARB otrzymuje brzmienie:
„ALDIKARB (suma aldikarbu, jego pochodnych sulfotlenkowych i sulfonowych wyrażona jako aldikarb) | 0,02* | owoce |
|
0,05 | warzywa cebulowe |
| |
0,02* | pozostałe warzywa |
| |
0,05* | nasiona oleiste |
| |
0,02* | orzechy |
| |
0,02* | ziemniaki |
| |
0,05* | herbata |
| |
0,05* | chmiel |
| |
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
e) poz. AZOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
„AZOKSYSTROBINA metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy) pirimidyno-4- yloksy]fenyl-3-etoksyakrylan | 1,0 | owoce cytrusowe |
|
0,05* | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
| |
2,0 | winogrona, truskawki |
| |
3,0 | jeżyny, maliny |
| |
2,0 | banany |
| |
0,2 | mango, papaja |
| |
0,05* | pozostałe owoce |
| |
0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, rzodkiewka, salsefia |
| |
0,3 | seler |
| |
2,0 | cebula dymka |
| |
2,0 | rośliny psiankowate |
| |
1,0 | dyniowate z jadalną skórką |
| |
0,5 | dyniowate z niejadalną skórką |
| |
0,5 | brokuły, kalafiory i inne |
| |
0,3 | brukselka, kapusta głowiasta i inne |
| |
5,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne |
| |
0,2 | kalarepa |
| |
3,0 | sałata i podobne |
| |
0,2 | cykoria warzywna |
| |
3,0 | zioła |
| |
1,0 | fasola w strąkach |
| |
0,2 | fasola bez strąków, groch bez strąków |
| |
0,5 | groch w strąkach |
| |
5,0 | seler łodygowy, koper włoski |
| |
1,0 | karczochy kuliste |
| |
2,0 | por |
| |
0,05* | pozostałe warzywa |
| |
0,05* | grzyby |
| |
0,1 | nasiona roślin strączkowych – suche |
| |
0,5 | rzepak, ziarna soi |
| |
0,05* | pozostałe nasiona oleiste |
| |
0,1* | orzechy |
| |
0,05* | ziemniaki |
| |
0,1* | herbata |
| |
20,0 | chmiel |
| |
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
f) poz. AZYNOFOS METYLOWY otrzymuje brzmienie:
„AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo- S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” |
0,5 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe | ||
0,05* | winogrona | ||
0,5 | truskawki, owoce leśne (inne niż dzikie) | ||
0,1 | żurawina | ||
0,5 | porzeczki, agrest | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,2 | ogórki | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,2 | nasiona bawełny | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,5 | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
g) poz. BENOMYL otrzymuje brzmienie:
„BENOMYL (suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) 1-(butylokarbamoilo)benzimi- dazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,5 | owoce cytrusowe |
|
0,2 | owoce ziarnkowe |
| |
0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce |
| |
0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki |
| |
0,3 | winogrona stołowe |
| |
0,5 | winogrona do produkcji wina |
| |
0,1* | truskawki |
| |
0,1* | owoce jagodowe |
| |
0,2 | papaja |
| |
0,1* | pozostałe owoce |
| |
0,5 | pomidory, oberżyna |
| |
0,5 | brukselka |
| |
2,0 | ketmia jadalna |
| |
0,1* | pozostałe warzywa |
| |
0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach |
| |
0,1* | pozostałe warzywa strączkowe |
| |
0,2 | ziarna soi |
| |
0,1* | pozostałe nasiona oleiste |
| |
0,1* | orzechy |
| |
0,1* | ziemniaki |
| |
0,1* | herbata |
| |
0,1* | chmiel |
| |
0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
h) po poz. BENTIOWALIKARB dodaje się poz. BIFENAZON:
„BIFENAZON 1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylo]-3-ylo)hydrazy- nokarboksylan | 0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.” ! |
2,0 | truskawki | ||
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
2,0 | papryka | ||
0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,01* | pozostałe warzywa | ||
0,01* | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
0,02* | nasiona oleiste | ||
0,01” | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
i) poz. BOSKALID otrzymuje brzmienie:
„BOSKALID 2-chloroN-(4'-chlorobifenyl- 2-ilo)nikotinamid | 0,5N | śliwki |
|
1,0N | brzoskwinie, wiśnie |
| |
1,0N | jabłka |
| |
3,0N | truskawki |
| |
5,0N | winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska |
| |
1,0N | pomidory |
| |
2,0N | papryka |
| |
1,0N | marchew |
| |
3,0N | pietruszka – korzeń |
| |
1,0N | seler |
| |
2,0N | sałata i podobne, w tym endywia |
| |
0,2N | ogórek |
| |
0,1N | melon |
| |
0,5N | kapusta głowiasta |
| |
2,0N | kapusta brukselka |
| |
10,0N | kapusta pekińska |
| |
1,0N | brokuły, kalafiory |
| |
3,0N | por |
| |
3,0N | cebula |
| |
2,0N | fasola |
| |
0,3N | groch |
| |
0,05N | rzepak |
| |
15,0N | chmiel” |
|
j) poz. CHINOKSYFEN otrzymuje brzmienie:
„CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy) chinolina | 0,02* | owoce cytrusowe |
|
0,05 | jabłka |
| |
0,02* | pozostałe owoce ziarnkowe |
| |
0,05 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami |
| |
0,3 | wiśnie, czereśnie |
| |
0,02* | pozostałe owoce pestkowe |
| |
1,0 | winogrona |
| |
0,3 | truskawki |
| |
2,0 | borówki czarne, żurawiny i inne |
| |
0,02* | pozostałe owoce |
| |
0,05 | dyniowate z niejadalną skórką |
| |
0,3 | karczochy kuliste |
| |
0,02* | pozostałe warzywa |
| |
0,05* | nasiona oleiste |
| |
0,02* | orzechy |
| |
0,02* | ziemniaki |
| |
0,05* | herbata |
| |
0,5 | chmiel |
| |
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
k) poz. CHLORFENAPYR otrzymuje brzmienie:
„CHLORFENAPYR 4-bromo-2-(4-chlorofenyl)-1- (etoksymetyl)-5-(trifluorome- tyl)-1 H-pyrol-3-karbonitryl | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,05* | pozostałe owoce |
| |
0,05* | warzywa |
| |
0,1* | nasiona oleiste |
| |
0,05* | orzechy |
| |
0,05* | ziemniaki |
| |
50,0 | herbata |
| |
0,1* | chmiel |
| |
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
I) poz. CHLOROTALONIL otrzymuje brzmienie:
„CHLOROTALONIL tetrachloroizoftalonitryl | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
1,0 | owoce ziarnkowe |
| |
1,0 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami |
| |
0,01* | pozostałe owoce pestkowe |
| |
1,0 | winogrona stołowe |
| |
3,0 | winogrona do produkcji wina, truskawki |
| |
2,0 | żurawiny |
| |
10,0 | porzeczki, agrest |
| |
0,2 | banany |
| |
20,0 | papaja |
| |
0,01* | pozostałe owoce |
| |
1,0 | marchew, seler |
| |
0,01* | pozostałe warzywa korzeniowe |
| |
0,5 | czosnek, cebula, szalotka |
| |
5,0 | cebula dymka |
| |
0,01* | pozostałe warzywa cebulowe |
| |
2,0 | rośliny psiankowate |
| |
1,0 | ogórek |
| |
5,0 | ogórek – korniszon |
| |
1,0 | dyniowate z niejadalną skórką |
| |
3,0 | brokuły, kalafiory i inne |
| |
3,0 | brukselka, kapusta głowiasta |
| |
0,01* | pozostałe warzywa |
| |
5,0 | zioła |
| |
5,0 | fasola w strąkach |
| |
2,0 | fasola bez strąków, groch w strąkach |
| |
0,3 | groch bez strąków |
| |
10,0 | seler łodygowy, por |
| |
2,0 | grzyby uprawne |
| |
0,01* | grzyby dziko rosnące |
| |
0,05 | orzeszki ziemne |
| |
0,01* | pozostałe nasiona oleiste |
| |
0,01* | orzechy |
| |
0,01* | ziemniaki |
| |
0,1* | herbata |
| |
50,0 | chmiel |
| |
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
m) poz. CYPRODYNIL otrzymuje brzmienie:
„CYPRODYNIL 4-cyklopropylo-6-metylo-N- fenylopirymidyno-2-amina | 0,05N | owoce ziarnkowe |
|
3,0N | truskawki |
| |
2,0N | maliny |
| |
0,5N | pomidory |
| |
0,5N | fasola szparagowa |
| |
0,05*N | groch” |
|
n) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
„DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1 R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano- 3-fenoksybenzylu | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,2 | jabłka |
| |
0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe |
| |
0,2 | wiśnie, czereśnie |
| |
0,1 | pozostałe owoce pestkowe |
| |
0,2 | winogrona, truskawki |
| |
0,5 | jeżyny, porzeczki |
| |
0,2 | agrest, kiwi |
| |
1,0 | oliwki |
| |
0,05* | pozostałe owoce |
| |
0,1 | czosnek, cebula, szalotka, cebula dymka |
| |
0,05* | pozostałe warzywa cebulowe |
| |
0,3 | pomidory, oberżyna, ketmia jadalna |
| |
0,2 | pozostałe warzywa o jadalnych owocach |
| |
0,2 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką |
| |
0,1 | brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne |
| |
0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i inne |
| |
0,5 | sałata i podobne, szpinak i podobne |
| |
0,1 | karczochy kuliste |
| |
0,2 | por |
| |
0,05* | pozostałe warzywa |
| |
0,5 | zioła |
| |
0,2 | warzywa strączkowe |
| |
1,0 | nasiona roślin strączkowych – suche |
| |
0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy |
| |
0,05* | pozostałe nasiona oleiste |
| |
0,05* | orzechy |
| |
0,05* | ziemniaki |
| |
5,0 | herbata |
| |
5,0 | chmiel |
| |
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
o) poz. DIAZYNON otrzymuje brzmienie:
„DIAZYNON tiofosforan O,O-dietylo-O- (2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
0,2 | żurawina |
| |
0,3 | ananasy |
| |
0,01* | pozostałe owoce |
| |
0,1 | rzodkiewka |
| |
0,05 | cebula, papryka |
| |
0,02 | kukurydza cukrowa |
| |
0,5 | kapusta głowiasta |
| |
0,05 | kapusta pekińska |
| |
0,2 | kalarepa |
| |
0,01* | pozostałe warzywa |
| |
0,02* | nasiona oleiste |
| |
0,05 | migdały |
| |
0,01* | pozostałe orzechy |
| |
0,01* | ziemniaki |
| |
0,02* | herbata |
| |
0,5 | chmiel |
| |
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
p) poz. DIFENOKONAZOL otrzymuje brzmienie:
„DIFENOKONAZOL 1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2- chlorofenylo]-4-metylo-1,3- dioksolan-2-ylometylo}-1 H-1,2,4-triazol | 0,2N | czarna porzeczka |
|
0,1N | pozostałe owoce |
| |
0,1N | buraki cukrowe |
| |
0,05*N | rzepak” |
|
r) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
„DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM*** (suma wyrażona jako CS2) | 5,0 (mz) | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” |
5,0 (ma, mz, me, pr, t, z) | owoce ziarnkowe | ||
2,0 (mz, t) | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
2,0 (mz, me, pr, t, z) | wiśnie, czereśnie | ||
2,0 (mz, me, t, z) | śliwki | ||
0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
5,0 (ma, mz, me, pr, t) | winogrona | ||
10,0 (t) | truskawki | ||
5,0 (mz) | porzeczki | ||
2,0 (mz, me) | banany | ||
2,0 (mz) | mango | ||
5,0 (mz, pr) | oliwki | ||
7,0 (mz) | papaja | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,5 (mz) | buraki | ||
0,2 (mz) | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, salsefia | ||
0,3 (ma, me, pr, t) | seler – korzeń | ||
0,1 (mz) | czosnek | ||
1,0 (ma, mz) | cebula, szalotka | ||
1,0 (mz) | cebula dymka | ||
3,0 (mz, me, pr) | pomidory | ||
5,0 (mz, pr) | papryka | ||
3,0 (mz, me) | oberżyna | ||
0,5 (mz) | ketmia jadalna | ||
2,0 (mz, pr) | dyniowate z jadalną skórką | ||
1,0 (mz, pr) | dyniowate z niejadalną skórką | ||
1,0 (mz) | brokuły, kalafiory i inne | ||
2,0 (mz) | brukselka | ||
3,0 (mz) | kapusta głowiasta | ||
0,5 (mz) | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
1,0 (mz) | kalarepa | ||
5,0 (mz, me, t) | sałata i podobne | ||
0,3 (mz) | rukiew wodna | ||
0,5 (mz) | cykoria warzywna | ||
1,0 (mz) | fasola w strąkach | ||
0,1 (mz) | fasola bez strąków, groch bez strąków | ||
1,0 (ma, mz) | groch w strąkach | ||
0,5 (mz) | szparagi | ||
3,0 (ma, mz) | por | ||
0,5 (mz) | rabarbar | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
5,0 (mz, me) | zioła | ||
0,1 (mz) | fasola – nasiona, groch – nasiona | ||
0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych – suche | ||
0,5 (ma, mz) | nasiona rzepaku | ||
0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,3 (ma, mz, me, pr) | ziemniaki | ||
0,1 (mz) | orzechy włoskie | ||
0,05* | pozostałe orzechy | ||
0,1* | herbata | ||
25,0 (pr) | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
s) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
„ETOKSAZOL | 0,1 | owoce cytrusowe |
|
0,02* | owoce ziarnkowe | ||
0,1 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,02* | winogrona | ||
0,2 | truskawki | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,1 | pomidory, oberżyna | ||
0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
0,05* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
t) po poz. FENAZACHINA dodaje się poz. FENBUKONAZOL:
„FENBUKONAZOL | 0,1N | owoce ziarnkowe” |
|
u) poz. FLUDIOKSONIL otrzymuje brzmienie:
„FLUDIOKSONIL | 3,0N | truskawki |
|
2,0N | maliny | ||
0,5N | pomidory | ||
0,2N | fasola szparagowa | ||
0,05*N | groch | ||
0,05*N | rzepak” |
w) poz. FOLPET otrzymuje brzmienie:
„FOLPET | 0,02* | owoce cytrusowe |
|
3,0a | owoce ziarnkowe | ||
2,0 | wiśnie i czereśnie | ||
0,02* | winogrona stołowe | ||
5,0 | winogrona do produkcji wina | ||
3,0a | truskawki | ||
3,0a | jeżyny, maliny, porzeczki, agrest | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,1 | cebula | ||
2,0a | pomidory | ||
1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,05 | kalarepa | ||
2,0 | sałata | ||
10,0 | szpinak | ||
2,0a | fasola w strąkach, fasola bez strąków | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,1 | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
150,0 | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
y) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
„FOSFAMIDON | 0,01* | owoce |
|
0,01* | warzywa | ||
0,01* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
z) poz. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) otrzymuje brzmienie:
„HEKSACHLOROBENZEN | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,01* | warzywa | ||
0,05 | nasiona dyni | ||
0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
za) poz. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO otrzymuje brzmienie:
„HYDRAZYD MALEINOWY | 0,2* | owoce cytrusowe |
|
0,2* | pozostałe owoce | ||
30,0 | marchew, pasternak | ||
15,0 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
0,2* | pozostałe warzywa | ||
0,5* | nasiona oleiste | ||
0,2* | orzechy | ||
50,0 | ziemniaki | ||
0,5* | herbata | ||
0,5* | chmiel | ||
0,2* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zb) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
„IMAZOSULFURON | 0,01* | owoce |
|
0,01* | warzywa | ||
0,01* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zc) poz. INDOKSAKARB i IPRODION otrzymują brzmienie:
„INDOKSAKARB | 0,02* | owoce cytrusowe |
|
0,5 | jabłka | ||
0,3 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
2,0 | winogrona | ||
1,0 | porzeczki, agrest | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
0,3 | papryka | ||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,1 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,3 | brokuły, kalafiory i inne | ||
3,0 | kapusta głowiasta | ||
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż | ||
2,0 | sałata, endywia | ||
2,0 | zioła | ||
0,1 | karczochy kuliste | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,5 | ziarna soi | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,05 | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
0,05* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
IPRODION | 5,0 | cytryny |
|
1,0 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
5,0 | owoce ziarnkowe | ||
3,0 | owoce pestkowe | ||
10,0 | winogrona | ||
15,0 | truskawki | ||
10,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
5,0 | kiwi | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,5 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń | ||
0,3 | rzodkiewka | ||
0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
3,0 | cebula dymka | ||
5,0 | rośliny psiankowate | ||
2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
0,5 | brukselka | ||
5,0 | kapusta głowiasta | ||
5,0 | kapusta pekińska | ||
10,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
2,0 | cykoria warzywna | ||
10,0 | zioła | ||
5,0 | fasola w strąkach | ||
2,0 | groch w strąkach | ||
0,3 | groch bez strąków | ||
0,2 | rabarbar | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,2 | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
0,5 | siemię lniane, ziarna słonecznika, rzepak | ||
0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
|
|
|
|
| 0,2 | orzechy laskowe |
|
0,02* | pozostałe orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zd) poz. JOKSYNIL otrzymuje brzmienie:
„JOKSYNIL | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,05* | pozostałe owoce |
| |
0,2 | marchew, pasternak, czosnek, cebula, szalotka |
| |
3,0 | cebula dymka, por |
| |
0,05* | pozostałe warzywa |
| |
0,1* | nasiona oleiste |
| |
0,05* | orzechy |
| |
0,05* | ziemniaki |
| |
0,1* | herbata |
| |
0,1* | chmiel |
| |
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
ze) poz. KARBENDAZYM otrzymuje brzmienie:
„KARBENDAZYM | 0,5 | owoce cytrusowe |
|
0,2 | owoce ziarnkowe | ||
0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | ||
0,3 | winogrona stołowe | ||
0,5 | winogrona do produkcji wina | ||
0,1* | truskawki | ||
0,1* | owoce jagodowe | ||
0,2 | papaja | ||
0,1* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
0,5 | brukselka | ||
2,0 | ketmia jadalna | ||
0,1* | pozostałe warzywa | ||
0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
0,1* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,2 | ziarna soi | ||
0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,1* | orzechy | ||
0,1* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zf) poz. LAMBDA-CYHALOTRYNA otrzymuje brzmienie:
„LAMBDA-CYHALOTRYNA | 0,1 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
|
0,2 | cytryny, limonki, mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
0,1 | owoce ziarnkowe | ||
0,2 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
0,1 | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,2 | winogrona | ||
0,5 | truskawki | ||
0,2 | maliny | ||
0,1 | porzeczki, agrest | ||
0,2 | owoce jagodowe dziko rosnące | ||
0,1 | mango | ||
0,5 | oliwki | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,1 | rzodkiewka, seler | ||
0,05 | cebula dymka | ||
0,1 | pomidory, papryka, ketmia jadalna | ||
0,5 | oberżyna | ||
0,1 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,05 | kukurydza cukrowa | ||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
0,05 | brukselka | ||
0,2 | kapusta głowiasta | ||
1,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
0,5 | sałata, szpinak i podobne | ||
1,0 | pozostałe sałaty i podobne | ||
1,0 | zioła | ||
0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
0,3 | seler, koper włoski, por | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,02* | grzyby uprawne | ||
0,5 | grzyby dziko rosnące | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
1,0 | herbata | ||
10,0 | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zg) uchyla się poz. 1 LAMBDA-CYHALOTRYNA,
zh) po poz. MANKOZEB dodaje się poz. MCPA:
„MCPA | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,1 | fasola, groch (suche) | ||
0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zi) poz. MCPB otrzymuje brzmienie:
„MCPB | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,1 | fasola, groch (suche) | ||
0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zj) poz. METALAKSYL otrzymuje brzmienie:
„METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe |
|
1,0 | owoce ziarnkowe | ||
0,05* | owoce pestkowe | ||
2,0 | winogrona stołowe | ||
1,0 | winogrona do produkcji wina | ||
0,5 | truskawki | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,1 | marchew, chrzan, pasternak, rzodkiewka | ||
0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
0,2 | cebula dymka, pomidory | ||
0,5 | papryka, ogórki | ||
0,2 | melony, arbuzy | ||
0,2 | brokuły, kalafiory i inne, jarmuż | ||
1,0 | kapusta głowiasta | ||
0,2 | roszpunka warzywna, por | ||
2,0 | sałata | ||
1,0 | endywia | ||
0,3 | cykoria warzywna | ||
2,0 | zioła | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
10,0 | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
zk) poz. METAMITRON otrzymuje brzmienie:
„METAMITRON 4-amino-6-fenylo-3-metylo- 1,2,3-triazyn-5(4H)-on | 0,2N | buraki ćwikłowe |
|
0,2N | buraki cukrowe” |
zl) poz. METOKSYFENOZYD i METOLACHLOR otrzymują brzmienie:
„METOKSYFENOZYD | 1,0 | owoce cytrusowe |
|
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd | 2,0 | owoce ziarnkowe | |
0,3 | brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
1,0 | winogrona | ||
1,0 | kiwi | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
2,0 | pomidory | ||
1,0 | papryka | ||
0,5 | oberżyna | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,2 | fasola w strąkach | ||
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
2,0 | ziarna soi, nasiona bawełny | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
0,05* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
METOLACHLOR | 0,05* | owoce |
|
suma izomerów, w tym | 0,05* | warzywa | |
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zm) poz. MEWINFOS otrzymuje brzmienie:
„MEWINFOS | 0,01* | owoce |
|
suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) | 0,01* | warzywa | |
0,01* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zn) po poz. MEWINFOS dodaje się poz. MEZOSULFURON METYLOWY:
„MEZOSULFURON METYLOWY (wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl) amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfo-nylo)amino]-metylowy | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,01* | warzywa | ||
0,02* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zo) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
„MILBEMEKTYNA | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,05* | warzywa | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,1* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zp) poz. OKSAMYL otrzymuje brzmienie:
„OKSAMYL | 0,02 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami |
|
0,01* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,02 | pomidory, papryka, oberżyna, ogórek, ogórek – korniszon | ||
0,03 | cukinia | ||
0,01* | pozostałe warzywa | ||
0,02* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zr) uchyla się poz. 1OKSAMYL,
zs) poz. OKSYFLUOROFEN otrzymuje brzmienie:
„OKSYFLUOROFEN | 0,05N | owoce |
|
0,05N | cebula | ||
0,05N | kapusta | ||
0,05N | kalafior" |
zt) po poz. OMETOAT dodaje się poz. PAKLOBUTRAZOL:
„PAKLOBUTRAZOL (2RS,3RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)pentan-3-ol | 0,01N* | rzepak" |
|
zu) poz. PENKONAZOL otrzymuje brzmienie:
„PENKONAZOL | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,2 | owoce ziarnkowe | ||
0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
0,2 | winogrona | ||
0,5 | truskawki, porzeczki | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,1 | pomidory, oberżyna | ||
0,2 | papryka | ||
0,1 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,2 | karczochy kuliste | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,5 | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zw) uchyla się poz. 1PENKONAZOL,
zy) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
„PETOKSAMID | 0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,01* | warzywa | ||
0,01* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
zz) poz. PIKLORAM otrzymuje brzmienie:
„PIKLORAM kwas 4-amino-3,5,6-trichloro-pirydyno-2-karbo-ksylowy | 0,01N* | nasiona oleiste" |
|
zza) poz. PIRYMETANIL otrzymuje brzmienie:
„PIRYMETANIL | 10,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
5,0 | owoce ziarnkowe | ||
3,0 | morele, śliwki | ||
10,0 | brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
5,0 | winogrona, truskawki | ||
10,0 | jeżyny, maliny |
| 5,0 | borówki, żurawiny, porzeczki, agrest i inne owoce jagodowe |
|
0,1 | banany | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
1,0 | marchew | ||
0,1 | cebula | ||
1,0 | pomidory, oberżyna | ||
2,0 | papryka | ||
1,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
10,0 | sałata | ||
2,0 | fasola w strąkach | ||
0,2 | groch bez strąków | ||
1,0 | por | ||
3,0 | zioła | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,5 | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,2 | migdały, pistacje | ||
0,05* | pozostałe orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
zzb) poz. PIRYMIKARB otrzymuje brzmienie:
„PIRYMIKARB | 0,5N | owoce |
|
1,0N | warzywa liściowe i łodygowe | ||
0,5N | pozostałe warzywa | ||
0,01N* | orzechy laskowe, orzechy włoskie | ||
0,1N | nasiona oleiste" |
zzc) po poz. PROPIKONAZOL dodaje się poz. PROPINEB:
„PROPINEB | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
0,3 | owoce ziarnkowe | ||
0,3 | wiśnie, czereśnie | ||
0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
1,0 | winogrona | ||
0,3 | oliwki | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,3 | seler – korzeń | ||
2,0 | pomidory, ogórki | ||
1,0 | papryka, melony, arbuzy | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,2 | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
50,0 | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
zzd) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
„RIMSULFURON | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,05* | warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1 | herbata | ||
0.1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
zze) po poz. TEFLUBENZURON dodaje się poz. TEFLUTRYNA:
„TEFLUTRYNA | 0,02N | buraki cukrowe" |
|
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
|
zzf) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
„TIACHLOPRYD | 0,02* | owoce cytrusowe |
|
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylome-tylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylideno-cyjanamid | 0,3 | owoce ziarnkowe |
|
0,3 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce |
| |
| |||
0,1 | śliwki |
| |
0,5 | truskawki |
| |
1,0 | owoce jagodowe |
| |
0,02* | pozostałe owoce |
| |
0,5 | pomidory, oberżyna |
| |
1,0 | papryka |
| |
0,3 | dyniowate z jadalną skórką |
| |
0,2 | melony, arbuzy |
| |
2,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| |
3,0 | zioła |
| |
0,02* | pozostałe warzywa |
| |
1,0 | fasola w strąkach |
| |
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe |
| |
0,3 | nasiona rzepaku |
| |
0,05* | pozostałe nasiona oleiste |
| |
0,02* | orzechy |
| |
0,02* | ziemniaki |
| |
0,05* | herbata |
| |
0,05* | chmiel |
| |
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| |
|
zzg) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
„TIURAM | 0,1* | owoce cytrusowe |
Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | |||||||
5,0 | jabłka, gruszki | |||||||||
0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | |||||||||
3,0 | wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami |
| 2,0 | śliwki |
|
| 0,1* | pozostałe owoce pestkowe |
|
| 0,1* | winogrona stołowe |
|
| 3,0 | winogrona do produkcji wina |
|
| 10,0 | truskawki |
|
| 0,1* | pozostałe owoce |
|
| 2,0 | sałata, endywia |
|
| 0,1* | pozostałe warzywa |
|
| 0,1* | nasiona oleiste |
|
| 0,1* | orzechy |
|
| 0,1* | ziemniaki |
|
| 0,2* | herbata |
|
| 0,2* | chmiel |
|
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
|
|
|
zzh) poz. TOLILOFLUANID otrzymuje brzmienie:
„TOLILOFLUANID | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
3,0 | owoce ziarnkowe | ||
1,0 | wiśnie i czereśnie | ||
0,5 | śliwki | ||
0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
5,0 | winogrona | ||
5,0 | truskawki | ||
5,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
3,0 | pomidory, oberżyna | ||
2,0 | papryka | ||
2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,3 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
1,0 | brokuły | ||
20,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
3,0 | por | ||
3,0 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
50,0 | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zzi) po poz. TRIAZOFOS dodaje się poz. TRIBENURON METYLOWY:
„TRIBENURON METYLOWY | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
0,01* | owoce | ||
0,01* | warzywa | ||
0,01* | nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,02* | herbata | ||
0,02* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
zzj) poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
„TRIFLOKSYSTROBINA | 0,3 | owoce cytrusowe |
|
0,5 | owoce ziarnkowe |
| |
1,0 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami |
| |
| |||
0,2 | śliwki |
| |
0,02* | pozostałe owoce pestkowe |
| |
5,0 | winogrona |
| |
0,5 | truskawki |
| |
1,0 | porzeczki, agrest |
| |
0,05 | banany |
| |
1,0 | papaja |
| |
0,02* | pozostałe owoce |
| |
0,05 | marchew |
| |
0,5 | pomidory |
| |
0,2 | dyniowate z jadalną skórką |
| |
0,3 | melony |
| |
0,2 | arbuzy |
| |
0,5 | fasola w strąkach |
| |
0,02* | pozostałe warzywa |
| |
0,05* | nasiona oleiste |
| |
0,02* | orzechy |
| |
0,02* | ziemniaki |
| |
0,05* | herbata |
| |
30,0 | chmiel |
| |
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
|
zzk) poz. TRIFLURALINA otrzymuje brzmienie:
„TRIFLURALINA | 0,5N | warzywa |
|
0,01N* | truskawki |
| |
0,1N | rzepak” |
|
zzl) po poz. TRIMETYLOSULFONIUM KATION dodaje się poz. TRITIKONAZOL:
„TRITIKONAZOL | 0,01* | owoce cytrusowe |
|
0,01* | pozostałe owoce |
| |
0,01* | warzywa |
| |
0,02* | nasiona oleiste |
| |
0,01* | orzechy |
| |
0,01* | ziemniaki |
| |
0,02* | herbata |
| |
0,02* | chmiel |
| |
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
| |
|
zzm) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
„ZIRAM | 0,1* | owoce cytrusowe | Obowiązuje |
1,0 | gruszki | ||
0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
5,0 | wiśnie, czereśnie | ||
2,0 | śliwki | ||
0,1* | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,1* | pozostałe owoce | ||
0,1* | warzywa | ||
0,1* | nasiona oleiste | ||
0,1* | orzechy | ||
0,1* | ziemniaki | ||
0,2* | herbata | ||
0,2* | chmiel | ||
0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
zzn) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:
„*** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).”;
3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
„1-metylocyklopropen | 0,01* ziarno zbóż” |
|
b) po poz. ACEFAT dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
„ACETAMIPRYD | 0,01* ziarno zbóż” |
|
c) po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
„AZYNOFOS METYLOWY | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” |
d) po poz. BENTAZON dodaje się poz. BIFENAZON:
„BIFENAZON | 0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.” |
e) po poz. BITERTANOL dodaje się poz. BOSKALID:
„BOSKALID | 0,1N pszenica, żyto, pszenżyto 0,05N jęczmień, owies” |
|
f) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
„DELTAMETRYNA | 2,0 ziarno zbóż” |
|
g) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
„DITIOKARBAMINIANY | 1,0 pszenica, żyto, pszenżyto. | Obowiązuje od |
pszenica orkisz (ma, mz) | ||
2,0 jęczmień, owies (ma, mz) | ||
0,05* pozostałe ziarno zbóż |
h) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
„ETOKSAZOL | 0,02* ziarno zbóż” |
|
i) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
„FOSFAMIDON | 0,01* ziarno zbóż” |
|
j) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
„IMAZOSULFURON | 0,01* ziarno zbóż” |
|
k) po poz. IMIDAKLOPRYD dodaje się poz. INDOKSAKARB:
„INDOKSAKARB | 0,02* ziarno zbóż” |
|
I) poz. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY otrzymuje brzmienie:
„JODOSULFURON METYLOWO SODOWY | 0,02* ziarno zbóż” |
|
m) poz. MCPA otrzymuje brzmienie:
„MCPA | 0,05* ziarno zbóż” |
|
n) po poz. MCPA dodaje się poz. MCPB:
„MCPB | 0,05* ziarno zbóż” |
|
o) po poz. MEPANIPIRYM dodaje się poz. MEPIKWATU CHLOREK:
„MEPIKWATU CHLOREK | 1,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy” |
|
p) po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
„METOKSYFENOZYD | 0,05* ziarno zbóż” |
|
r) poz. METOLACHLOR otrzymuje brzmienie:
„METOLACHLOR | 0,05* ziarno zbóż” |
|
s) poz. METRAFENON otrzymuje brzmienie:
„METRAFENON 3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylobenzofenon | 0,05N* pszenica, żyto, pszenżyto 0,5N jęczmień” |
|
t) po poz. METYDATION dodaje się poz. MEWINFOS:
„MEWINFOS | 0,01* ziarno zbóż” |
|
u) poz. MEZOSULFURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
„MEZOSULFURON METYLOWY | 0,01* ziarno zbóż” |
|
w) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
„MILBEMEKTYNA | 0,05* ziarno zbóż” |
|
y) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
„PETOKSAMID | 0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
z) po poz. PIRYDAT dodaje się poz. PIRYMETANIL:
„PIRYMETANIL | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
za) poz. PROPINEB otrzymuje brzmienie:
„PROPINEB | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
zb) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
„RIMSULFURON | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
zc) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
„TIACHLOPRYD | 0,02* ziarno zbóż" |
|
zd) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
„TIURAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
ze) po poz. TIURAM dodaje się poz. TOLILOFLUANID i TOPRAMEZON:
„TOLILOFLUANID | 0,05* ziarno zbóż |
|
TOPRAMEZON | 0,01N* kukurydza" |
|
zf) poz. TRIBENURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
„TRIBENURON METYLOWY | 0,01* ziarno zbóż" |
|
zg) poz. TRITIKONAZOL otrzymuje brzmienie:
„TRITIKONAZOL | 0,01* ziarno zbóż" |
|
zh) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
„ZIRAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
zi) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:
„** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2)."
4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a) w części A w tabeli:
– po poz. ABAMEKTYNA dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
„ACETAMIPRYD | 0,05* mięso | 0,05* | 0,05*" |
|
– po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
„AZYNOFOS METYLOWY | 0,01* | 0,01* | 0,01* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
– poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
„DELTAMETRYNA | 0,03* wątroba, nerki | 0,05 | 0,05*" |
|
0,1 drób i produkty drobiowe | ||||
0,5 pozostałe produkty |
– po poz. HEPTACHLOR dodaje się poz. HYDRAZYD MALEINOWY i INDOKSAKARB:
„HYDRAZYD MALEINOWY | 0,05 mięso, wątroba (oprócz drobiowych) | 0,2 | 0,1 |
|
0,5 nerki (oprócz drobiowych) | ||||
0,02* pozostałe produkty | ||||
INDOKSAKARB | 0,01* mięso, jadalne podroby | 0,02 mleko | 0,01*" |
|
0,3 tłuszcz |
– po poz. LINDAN (y-HCH) dodaje się poz. MCPA i MCPB:
„MCPA | 0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05* |
|
0,1* pozostałe produkty | ||||
MCPB | 0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05*" |
|
0,1* pozostałe produkty |
– po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
„METOKSYFENOZYD | 0,01* | 0,01* | 0,01*" |
|
– po poz. TECHNAZEN dodaje się poz. TIACHLOPRYD i TOLILOFLUANID:
„TIACHLOPRYD | 0,05 mięso | 0,03 | 0,01* |
|
0,01* pozostałe produkty | ||||
TOLILOFLUANID | 0,1* | 0,02* | 0,1*" |
|
b) w części B w tabeli poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
„DITIOKARBAMINIANY | 0,05* | 0,05* | 0,05* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).