Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 243 str. 41
Wersja aktualna od 2007-10-08
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 243 str. 41
Wersja aktualna od 2007-10-08
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2007/55/WE

z dnia 17 września 2007 r.

zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (4), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Komisja została poinformowana, że obecne NDP azynofosu metylowego mogą wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się do państwa członkowskiego pełniącego funkcję sprawozdawcy w zakresie azynofosu metylowego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG (5) o przedstawienie wniosku dotyczącego przeglądu wspólnotowych NDP. Wniosek taki został przedłożony Komisji.

(2) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W Kodeksie znajduje się szereg NDP dla azynofosu metylowego. Państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy oceniło również wspólnotowe NDP, opracowane na podstawie Kodeksu; oceny dokonano w świetle nowych informacji na temat zagrożeń dla konsumentów.

(3) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie azynofosu metylowego za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (6). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(4) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na pozostałości wynikające z nieupoważnionego zastosowania środków ochrony roślin, należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na niższym poziomie granicy oznaczalności.

(5) Należy zatem zmienić NDP określone w załącznikach do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycję odnoszącą się do azynofosu metylowego.

Artykuł 2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 5

Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 18 marca 2008 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 19 marca 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł 6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2007 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/8/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 9).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/27/WE (Dz.U. L 128 z 16.5.2007, str. 31).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/28/WE (Dz.U. L 135 z 26.5.2007, str. 6).

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/39/WE (Dz.U. L 165 z 27.6.2007, str. 25).

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(6) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg

„Azynofos metylowy

0,05 (*)

ZBOŻA”

ZAŁĄCZNIK II

W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4)

dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku i objętych kodem CN nr 0401: dla pozostałych środków spożywczych wymienionych w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4)

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408 (3) (4)

„Azynofos metylowy

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.”

ZAŁĄCZNIK III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:

„Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05 (*)

Grejpfruty

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Pozostałe

(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,5

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,5 (t)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,5 (t)

Morele

Wiśnie i czereśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

Śliwki

Pozostałe

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

(v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

0,05 (*)

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki (inne niż dzikie)

0,5 (t)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,5 (t)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Pozostałe

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

Borówki czarne

Żurawina

0,1

Porzeczka (czerwona, czarna i biała)

0,5 (t)

Agrest

0,5 (t)

Pozostałe

0,05 (*)

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,05 (*)

(vi) OWOCE RÓŻNE

0,05 (*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwaty

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

Papaja

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05 (*)

Buraki

Marchew

Maniok

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka - korzeń

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Pozostałe

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05 (*)

Czosnek pospolity

Cebula

Szalotka

Dymka

Pozostałe

(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

a) Rośliny psiankowate

0,05 (*)

Pomidory

Papryka

Bakłażan

Ketmia jadalna

Pozostałe

b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórek

0,2

Korniszon

Cukinia

Pozostałe

0,05 (*)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

0,05 (*)

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*)

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05 (*)

a) Kapustne kwitnące

Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)

Kalafior

Pozostałe

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Pozostałe

c) Kapustne liściowe

Kapusta pekińska

Jarmuż

Pozostałe

d) Kalarepa

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05 (*)

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka warzywna

Sałata

Endywia (cykoria endywia)

Rokietta siewna (rukola)

Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy

Pozostałe

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

d) Cykoria warzywna

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka - nać

Liście selera

Pozostałe

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05 (*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Pozostałe

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05 (*)

Szparagi

Karczochy

Seler

Koper włoski

Karczochy kuliste

Por

Rabarbar

Pozostałe

(viii) GRZYBY

0,05 (*)

a) Grzyby uprawne

b) Grzyby dziko rosnące

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05 (*)

Fasola

Soczewica

Groch

Łubin

Pozostałe

4. Nasiona oleiste

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Ziarna sezamu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP

Azynofos metylowy

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

0,2

Nasiona konopi

Pozostałe

0,05 (*)

5. Ziemniaki

0,05 (*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki przechowalnicze

6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis)

0,1 (*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,1 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(t) Tymczasowy NDP ważny do dnia 18 września 2008 r. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,05 (*) mg/kg, o ile nie zostanie zmieniony dyrektywą lub rozporządzeniem.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00