Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-10-08
Wersja aktualna od 2007-10-08
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI 2007/55/WE
z dnia 17 września 2007 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 5,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (4), w szczególności jej art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Komisja została poinformowana, że obecne NDP azynofosu metylowego mogą wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się do państwa członkowskiego pełniącego funkcję sprawozdawcy w zakresie azynofosu metylowego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG (5) o przedstawienie wniosku dotyczącego przeglądu wspólnotowych NDP. Wniosek taki został przedłożony Komisji.
(2) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W Kodeksie znajduje się szereg NDP dla azynofosu metylowego. Państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy oceniło również wspólnotowe NDP, opracowane na podstawie Kodeksu; oceny dokonano w świetle nowych informacji na temat zagrożeń dla konsumentów.
(3) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie azynofosu metylowego za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (6). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.
(4) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na pozostałości wynikające z nieupoważnionego zastosowania środków ochrony roślin, należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na niższym poziomie granicy oznaczalności.
(5) Należy zatem zmienić NDP określone w załącznikach do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.
(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycję odnoszącą się do azynofosu metylowego.
Artykuł 2
W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 3
W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 4
W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 5
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 18 marca 2008 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.
Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 19 marca 2008 r.
Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.
Artykuł 6
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Artykuł 7
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2007 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/8/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 9).
(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/27/WE (Dz.U. L 128 z 16.5.2007, str. 31).
(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/28/WE (Dz.U. L 135 z 26.5.2007, str. 6).
(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/39/WE (Dz.U. L 165 z 27.6.2007, str. 25).
(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).
(6) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).
ZAŁĄCZNIK I
W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
Pozostałości pestycydów | Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg |
„Azynofos metylowy | 0,05 (*) |
ZBOŻA” |
ZAŁĄCZNIK II
W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
| Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm) | ||
Pozostałości pestycydów | dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4) | dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku i objętych kodem CN nr 0401: dla pozostałych środków spożywczych wymienionych w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4) | dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408 (3) (4) |
„Azynofos metylowy | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.” |
ZAŁĄCZNIK III
W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
„Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy |
|
(i) OWOCE CYTRUSOWE | 0,05 (*) |
Grejpfruty |
|
Cytryny |
|
Limonki |
|
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami) |
|
Pomarańcze |
|
Pomelo |
|
Pozostałe |
|
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) | 0,5 |
Migdały |
|
Orzechy brazylijskie |
|
Orzechy nerkowca |
|
Kasztany jadalne |
|
Orzechy kokosowe |
|
Orzechy laskowe |
|
Orzechy makadamia |
|
Orzeszki pekan |
|
Orzeszki sosnowe |
|
Pistacje |
|
Orzechy włoskie |
|
Pozostałe |
|
(iii) OWOCE ZIARNKOWE | 0,5 (t) |
Jabłka |
|
Gruszki |
|
Pigwy |
|
Pozostałe |
|
(iv) OWOCE PESTKOWE | 0,5 (t) |
Morele |
|
Wiśnie i czereśnie |
|
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) |
|
Śliwki |
|
Pozostałe |
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE |
|
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 0,05 (*) |
Winogrona stołowe |
|
Winogrona do produkcji wina |
|
b) Truskawki (inne niż dzikie) | 0,5 (t) |
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) | 0,5 (t) |
Jeżyny |
|
Jeżyna popielica |
|
Krzyżówka maliny z jeżyną |
|
Maliny |
|
Pozostałe |
|
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) |
|
Borówki czarne |
|
Żurawina | 0,1 |
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) | 0,5 (t) |
Agrest | 0,5 (t) |
Pozostałe | 0,05 (*) |
e) Dzikie jagody i dzikie owoce | 0,05 (*) |
(vi) OWOCE RÓŻNE | 0,05 (*) |
Awokado |
|
Banany |
|
Daktyle |
|
Figi |
|
Kiwi |
|
Kumkwaty |
|
Liczi |
|
Mango |
|
Oliwki (stołowe) |
|
Oliwki (do produkcji oliwy) |
|
Papaja |
|
Owoce męczennicy |
|
Ananasy |
|
Granaty |
|
Pozostałe |
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone |
|
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE | 0,05 (*) |
Buraki |
|
Marchew |
|
Maniok |
|
Seler |
|
Chrzan |
|
Karczoch jerozolimski |
|
Pasternak |
|
Pietruszka - korzeń |
|
Rzodkiewka |
|
Salsefia |
|
Słodkie ziemniaki |
|
Brukiew |
|
Rzepa |
|
Pochrzyn |
|
Pozostałe |
|
(ii) WARZYWA CEBULOWE | 0,05 (*) |
Czosnek pospolity |
|
Cebula |
|
Szalotka |
|
Dymka |
|
Pozostałe |
|
(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH |
|
a) Rośliny psiankowate | 0,05 (*) |
Pomidory |
|
Papryka |
|
Bakłażan |
|
Ketmia jadalna |
|
Pozostałe |
|
b) Dyniowate - z jadalną skórką |
|
Ogórek | 0,2 |
Korniszon |
|
Cukinia |
|
Pozostałe | 0,05 (*) |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
c) Dyniowate - z niejadalną skórką | 0,05 (*) |
Melony |
|
Dynie |
|
Arbuzy |
|
Pozostałe |
|
d) Kukurydza cukrowa | 0,05 (*) |
(iv) WARZYWA KAPUSTNE | 0,05 (*) |
a) Kapustne kwitnące |
|
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska) |
|
Kalafior |
|
Pozostałe |
|
b) Kapustne głowiaste |
|
Brukselka |
|
Kapusta głowiasta |
|
Pozostałe |
|
c) Kapustne liściowe |
|
Kapusta pekińska |
|
Jarmuż |
|
Pozostałe |
|
d) Kalarepa |
|
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA | 0,05 (*) |
a) Sałata i podobne |
|
Rzeżucha |
|
Roszpunka warzywna |
|
Sałata |
|
Endywia (cykoria endywia) |
|
Rokietta siewna (rukola) |
|
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy |
|
Pozostałe |
|
b) Szpinak i podobne |
|
Szpinak |
|
Boćwina |
|
Pozostałe |
|
c) Rukiew wodna |
|
d) Cykoria warzywna |
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
e) Zioła |
|
Trybulka |
|
Szczypiorek |
|
Pietruszka - nać |
|
Liście selera |
|
Pozostałe |
|
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) | 0,05 (*) |
Fasola (w strąkach) |
|
Fasola (bez strąków) |
|
Groch (w strąkach) |
|
Groch (bez strąków) |
|
Pozostałe |
|
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) | 0,05 (*) |
Szparagi |
|
Karczochy |
|
Seler |
|
Koper włoski |
|
Karczochy kuliste |
|
Por |
|
Rabarbar |
|
Pozostałe |
|
(viii) GRZYBY | 0,05 (*) |
a) Grzyby uprawne |
|
b) Grzyby dziko rosnące |
|
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych | 0,05 (*) |
Fasola |
|
Soczewica |
|
Groch |
|
Łubin |
|
Pozostałe |
|
4. Nasiona oleiste |
|
Siemię lnu |
|
Orzeszki ziemne |
|
Mak |
|
Ziarna sezamu |
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP | Azynofos metylowy |
Ziarna słonecznika |
|
Nasiona rzepaku |
|
Ziarna soi |
|
Nasiona gorczycy |
|
Nasiona bawełny | 0,2 |
Nasiona konopi |
|
Pozostałe | 0,05 (*) |
5. Ziemniaki | 0,05 (*) |
Ziemniaki wczesne |
|
Ziemniaki przechowalnicze |
|
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis) | 0,1 (*) |
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,1 (*) |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności. (t) Tymczasowy NDP ważny do dnia 18 września 2008 r. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,05 (*) mg/kg, o ile nie zostanie zmieniony dyrektywą lub rozporządzeniem.” |