Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 59 str. 75
Wersja aktualna od 2007-03-19
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 59 str. 75
Wersja aktualna od 2007-03-19
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2007/12/WE

z 26 lutego 2007 r.

wprowadzająca zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady nr 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady nr 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (1), a w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady nr 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z dyrektywą 91/414/EWG państwa członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na środki ochrony roślin stosowane do określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez konsumpcję pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odzwierciedlają stosowanie minimalnych ilości pestycydów w celu uzyskania skutecznej ochrony roślin, zastosowanych w ten sposób, aby ilość pozostałości była możliwie jak najmniejsza i dopuszczalna pod względem toksyczności, szczególnie w odniesieniu do szacowanego dziennego pobrania.

(3) NDP dla pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG powinny być poddawane kontroli i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych lub zmienionych zastosowań. Informacje na temat nowych lub zmienionych zastosowań zostały przekazane Komisji, co doprowadzi do zmian w poziomach pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu.

(4) Długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (3).

(5) W przypadku benomylu i karbendazymu, dla których obowiązuje ostra dawka referencyjna (ARfD), ostre narażenie konsumentów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi obecnie we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów przed produktami spożywczymi, wobec których stosowane są pestycydy (4). Na podstawie oceny dziennego spożycia NDP dla tych pestycydów należy ustalić w taki sposób, aby zapewnić nieprzekraczanie ostrej dawki referencyjnej. W odniesieniu do innych substancji ocena dostępnych informacji wskazuje, że nie jest wymagana ostra dawka referencyjna, a zatem nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(6) W przypadku nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) benomylu i karbendazymu na owocach cytrusowych wnioskodawca zobowiązał się do dostarczenia wymaganych dodatkowych danych do grudnia 2007 r. Dostępne już dane ukazują, że proponowane NDP są bezpieczne dla konsumentów.

(7) NDP powinny być ustalone na niższym poziomie granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie lub na ich powierzchni, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(8) Należy zatem ustalić nowe NDP w odniesieniu do tych pestycydów.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywę 90/642/EWG.

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG zmienia się zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Państwa członkowskie najpóźniej do dnia 27 sierpnia 2007 r. przyjmują i publikują przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie przekazują Komisji treść tych przepisów oraz tabelę korelacji tych przepisów z niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 28 sierpnia 2007 r.

2. Przepisy określone w ust. 1 i 2, przyjęte przez państwa członkowskie, zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

3. Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przyjętych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lutego 2007 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/92/WE (Dz.U. L 311 z 10.11.2006, str. 31).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/6/WE (Dz.U. L 43 z 15.2.2007, str. 13).

(3) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(4) Opinia dotycząca kwestii zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.). Opinia na temat zmiennych pozostałości pestycydów w owocach i warzywach (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.), http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/ outcome_ppp_en.html

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumny dotyczące penakonazolu, benomylu i karbendazymu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

„1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05 (*)

0,5 (t)

Grejpfrut

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Pozostałe

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,05 (*)

0,1 (*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,2

0,2

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

iv) OWOCE PESTKOWE

Morele

0,1

0,2

Wiśnie i czereśnie

0,5

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

0,1

0,2

Śliwki

0,5

Pozostałe

0,05 (*)

0,1 (*)

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

0,2

Winogrona stołowe

0,3

Winogrona do produkcji wina

0,5

b) Truskawki (inne niż dzikie)

0,5

0,1 (*)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,05 (*)

0,1 (*)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Pozostałe

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

0,1 (*)

Borówki czarne

Żurawina

Porzeczka (czerwona, czarna i biała)

0,5

Agrest

Pozostałe

0,05 (*)

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,05 (*)

0,1 (*)

vi) RÓŻNE

0,05 (*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

Papaja

0,2

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

0,1 (*)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05 (*)

0,1 (*)

Buraki

Marchew

Maniok

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka - korzeń

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Pozostałe

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05 (*)

0,1 (*)

Czosnek

Cebula

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

Szalotka

Dymka

Pozostałe

iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

a) Rośliny psiankowate

Pomidory

0,1

0,5

Papryka

0,2

Bakłażan

0,1

0,5

Ketmia jadalna

2

Pozostałe

0,05 (*)

0,1 (*)

b) Dyniowate - z jadalną skórką

0,1

0,1 (*)

Ogórek

Korniszon

Cukinia

Pozostałe

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

0,1

0,1 (*)

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Słodka kukurydza

0,05 (*)

0,1 (*)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05 (*)

a) Kapustne kwitnące

0,1 (*)

Brokuły

Kalafiory

Pozostałe

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

0,5

Kapusta głowiasta

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

Pozostałe

0,1 (*)

c) Kapustne liściowe

0,1 (*)

Kapusta pekińska

Jarmuż

Pozostałe

d) Kalarepa

0,1 (*)

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05 (*)

0,1 (*)

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Endywia (cykoria endywia)

Rokietta siewna (rukola)

Liście i pędy kapustnych

Pozostałe

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

d) Cykoria warzywna

e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka - nać

Liście selera

Pozostałe

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05 (*)

Fasola (w strąkach)

0,2

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

0,2

Groch (bez strąków)

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

Pozostałe

0,1 (*)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,1 (*)

Szparagi

Karczochy

Seler

Koper włoski

Karczochy kuliste

0,2

Por

Rabarbar

Pozostałe

0,05 (*)

viii) GRZYBY

0,05 (*)

0,1 (*)

a) Grzyby uprawne

b) Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

0,05 (*)

0,1 (*)

Fasola

Soczewica

Groch

Łubin

Pozostałe

4. Nasiona oleiste

0,05 (*)

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

0,2

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona konopi

Pozostałe

0,1 (*)

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP

Penakonazol

Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

5. Ziemniaki

0,05 (*)

0,1 (*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki przechowalnicze

6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1 (*)

0,1 (*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,5

0,1 (*)

(*) Wskazuje niższy poziom granicy oznaczalności.

(t) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo do dnia 31 grudnia 2007 r. w oczekiwaniu na przedstawienie danych przez wnioskodawcę. Jeśli do tego dnia nie zostaną dostarczone dane, NDP zostanie wycofany dyrektywą lub rozporządzeniem.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00