DYREKTYWA KOMISJI 2007/12/WE
z 26 lutego 2007 r.
wprowadzająca zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady nr 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady nr 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (1), a w szczególności jej art. 7,
uwzględniając dyrektywę Rady nr 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z dyrektywą 91/414/EWG państwa członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na środki ochrony roślin stosowane do określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez konsumpcję pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.
(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odzwierciedlają stosowanie minimalnych ilości pestycydów w celu uzyskania skutecznej ochrony roślin, zastosowanych w ten sposób, aby ilość pozostałości była możliwie jak najmniejsza i dopuszczalna pod względem toksyczności, szczególnie w odniesieniu do szacowanego dziennego pobrania.
(3) NDP dla pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG powinny być poddawane kontroli i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych lub zmienionych zastosowań. Informacje na temat nowych lub zmienionych zastosowań zostały przekazane Komisji, co doprowadzi do zmian w poziomach pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu.
(4) Długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (3).
(5) W przypadku benomylu i karbendazymu, dla których obowiązuje ostra dawka referencyjna (ARfD), ostre narażenie konsumentów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi obecnie we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów przed produktami spożywczymi, wobec których stosowane są pestycydy (4). Na podstawie oceny dziennego spożycia NDP dla tych pestycydów należy ustalić w taki sposób, aby zapewnić nieprzekraczanie ostrej dawki referencyjnej. W odniesieniu do innych substancji ocena dostępnych informacji wskazuje, że nie jest wymagana ostra dawka referencyjna, a zatem nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.
(6) W przypadku nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) benomylu i karbendazymu na owocach cytrusowych wnioskodawca zobowiązał się do dostarczenia wymaganych dodatkowych danych do grudnia 2007 r. Dostępne już dane ukazują, że proponowane NDP są bezpieczne dla konsumentów.
(7) NDP powinny być ustalone na niższym poziomie granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie lub na ich powierzchni, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.
(8) Należy zatem ustalić nowe NDP w odniesieniu do tych pestycydów.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywę 90/642/EWG.
(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG zmienia się zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 2
1. Państwa członkowskie najpóźniej do dnia 27 sierpnia 2007 r. przyjmują i publikują przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie przekazują Komisji treść tych przepisów oraz tabelę korelacji tych przepisów z niniejszą dyrektywą.
Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 28 sierpnia 2007 r.
2. Przepisy określone w ust. 1 i 2, przyjęte przez państwa członkowskie, zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.
3. Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przyjętych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Artykuł 4
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lutego 2007 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/92/WE (Dz.U. L 311 z 10.11.2006, str. 31).
(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/6/WE (Dz.U. L 43 z 15.2.2007, str. 13).
(3) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).
(4) Opinia dotycząca kwestii zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.). Opinia na temat zmiennych pozostałości pestycydów w owocach i warzywach (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.), http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/ outcome_ppp_en.html
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumny dotyczące penakonazolu, benomylu i karbendazymu otrzymują brzmienie:
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
„1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy |
|
|
i) OWOCE CYTRUSOWE | 0,05 (*) | 0,5 (t) |
Grejpfrut |
|
|
Cytryny |
|
|
Limonki |
|
|
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami) |
|
|
Pomarańcze |
|
|
Pomelo |
|
|
Pozostałe |
|
|
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Migdały |
|
|
Orzechy brazylijskie |
|
|
Orzechy nerkowca |
|
|
Kasztany jadalne |
|
|
Orzechy kokosowe |
|
|
Orzechy laskowe |
|
|
Orzechy makadamia |
|
|
Orzeszki pekan |
|
|
Orzeszki sosnowe |
|
|
Pistacje |
|
|
Orzechy włoskie |
|
|
Pozostałe |
|
|
iii) OWOCE ZIARNKOWE | 0,2 | 0,2 |
Jabłka |
|
|
Gruszki |
|
|
Pigwy |
|
|
Pozostałe |
|
|
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
iv) OWOCE PESTKOWE |
|
|
Morele | 0,1 | 0,2 |
Wiśnie i czereśnie |
| 0,5 |
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) | 0,1 | 0,2 |
Śliwki |
| 0,5 |
Pozostałe | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
v) JAGODY I DROBNE OWOCE |
|
|
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 0,2 |
|
Winogrona stołowe |
| 0,3 |
Winogrona do produkcji wina |
| 0,5 |
b) Truskawki (inne niż dzikie) | 0,5 | 0,1 (*) |
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Jeżyny |
|
|
Jeżyna popielica |
|
|
Krzyżówka maliny z jeżyną |
|
|
Maliny |
|
|
Pozostałe |
|
|
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) |
| 0,1 (*) |
Borówki czarne |
|
|
Żurawina |
|
|
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) | 0,5 |
|
Agrest |
|
|
Pozostałe | 0,05 (*) |
|
e) Dzikie jagody i dzikie owoce | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
vi) RÓŻNE | 0,05 (*) |
|
Awokado |
|
|
Banany |
|
|
Daktyle |
|
|
Figi |
|
|
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
Kiwi |
|
|
Kumkwat |
|
|
Liczi |
|
|
Mango |
|
|
Oliwki (stołowe) |
|
|
Oliwki (do produkcji oliwy) |
|
|
Papaja |
| 0,2 |
Owoce męczennicy |
|
|
Ananasy |
|
|
Granaty |
|
|
Pozostałe |
| 0,1 (*) |
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone |
|
|
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Buraki |
|
|
Marchew |
|
|
Maniok |
|
|
Seler |
|
|
Chrzan |
|
|
Karczoch jerozolimski |
|
|
Pasternak |
|
|
Pietruszka - korzeń |
|
|
Rzodkiewka |
|
|
Salsefia |
|
|
Słodkie ziemniaki |
|
|
Brukiew |
|
|
Rzepa |
|
|
Pochrzyn |
|
|
Pozostałe |
|
|
ii) WARZYWA CEBULOWE | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Czosnek |
|
|
Cebula |
|
|
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
Szalotka |
|
|
Dymka |
|
|
Pozostałe |
|
|
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH |
|
|
a) Rośliny psiankowate |
|
|
Pomidory | 0,1 | 0,5 |
Papryka | 0,2 |
|
Bakłażan | 0,1 | 0,5 |
Ketmia jadalna |
| 2 |
Pozostałe | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
b) Dyniowate - z jadalną skórką | 0,1 | 0,1 (*) |
Ogórek |
|
|
Korniszon |
|
|
Cukinia |
|
|
Pozostałe |
|
|
c) Dyniowate - z niejadalną skórką | 0,1 | 0,1 (*) |
Melony |
|
|
Dynie |
|
|
Arbuzy |
|
|
Pozostałe |
|
|
d) Słodka kukurydza | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
iv) WARZYWA KAPUSTNE | 0,05 (*) |
|
a) Kapustne kwitnące |
| 0,1 (*) |
Brokuły |
|
|
Kalafiory |
|
|
Pozostałe |
|
|
b) Kapustne głowiaste |
|
|
Brukselka |
| 0,5 |
Kapusta głowiasta |
|
|
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
Pozostałe |
| 0,1 (*) |
c) Kapustne liściowe |
| 0,1 (*) |
Kapusta pekińska |
|
|
Jarmuż |
|
|
Pozostałe |
|
|
d) Kalarepa |
| 0,1 (*) |
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
a) Sałata i podobne |
|
|
Rzeżucha |
|
|
Roszpunka jadalna |
|
|
Sałata |
|
|
Endywia (cykoria endywia) |
|
|
Rokietta siewna (rukola) |
|
|
Liście i pędy kapustnych |
|
|
Pozostałe |
|
|
b) Szpinak i podobne |
|
|
Szpinak |
|
|
Boćwina |
|
|
Pozostałe |
|
|
c) Rukiew wodna |
|
|
d) Cykoria warzywna |
|
|
e) Zioła |
|
|
Trybulka |
|
|
Szczypiorek |
|
|
Pietruszka - nać |
|
|
Liście selera |
|
|
Pozostałe |
|
|
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) | 0,05 (*) |
|
Fasola (w strąkach) |
| 0,2 |
Fasola (bez strąków) |
|
|
Groch (w strąkach) |
| 0,2 |
Groch (bez strąków) |
|
|
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
Pozostałe |
| 0,1 (*) |
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) |
| 0,1 (*) |
Szparagi |
|
|
Karczochy |
|
|
Seler |
|
|
Koper włoski |
|
|
Karczochy kuliste | 0,2 |
|
Por |
|
|
Rabarbar |
|
|
Pozostałe | 0,05 (*) |
|
viii) GRZYBY | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
a) Grzyby uprawne |
|
|
b) Grzyby dziko rosnące |
|
|
3. Nasiona roślin strączkowych | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Fasola |
|
|
Soczewica |
|
|
Groch |
|
|
Łubin |
|
|
Pozostałe |
|
|
4. Nasiona oleiste | 0,05 (*) |
|
Siemię lnu |
|
|
Orzeszki ziemne |
|
|
Mak |
|
|
Ziarna sezamu |
|
|
Ziarna słonecznika |
|
|
Nasiona rzepaku |
|
|
Ziarna soi |
| 0,2 |
Nasiona gorczycy |
|
|
Nasiona bawełny |
|
|
Nasiona konopi |
|
|
Pozostałe |
| 0,1 (*) |
| Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg) | |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosują się NDP | Penakonazol | Suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym |
5. Ziemniaki | 0,05 (*) | 0,1 (*) |
Ziemniaki wczesne |
|
|
Ziemniaki przechowalnicze |
|
|
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis) | 0,1 (*) | 0,1 (*) |
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,5 | 0,1 (*) |
(*) Wskazuje niższy poziom granicy oznaczalności. (t) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo do dnia 31 grudnia 2007 r. w oczekiwaniu na przedstawienie danych przez wnioskodawcę. Jeśli do tego dnia nie zostaną dostarczone dane, NDP zostanie wycofany dyrektywą lub rozporządzeniem.” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00