Artykuł
5% VAT dla fast foodów – wyrok TSUE
Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.
Stan faktyczny i pytanie prejudycjalne
Podatnik jest franczyzobiorcą w ramach sieci placówek gastronomicznych szybkiej obsługi. Prowadzi sprzedaż gotowych posiłków i dań, takich jak kanapki, sałatki, frytki, koktajle mleczne itd. Produkty te są podawane na plastikowej tacy, z którą klient otrzymuje papierowe serwetki, a do niektórych produktów plastikowe sztućce czy rurkę. Posiłki i dania są przygotowywane na miejscu z półproduktów, mogą być serwowane na ciepło lub zimno w postaci gotowej do spożycia w lokalu lub na wynos. Podatnik stosuje różne metody sprzedaży: produkty są sprzedawane albo wewnątrz restauracji, albo z okienek zewnętrznych restauracji, albo wewnątrz galerii handlowych w wyznaczonych strefach restauracyjnych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right