Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2023-05-04

horeca

Niskie pensje odstraszają

U progu nowego sezonu branża ma problem ze skompletowaniem kadry

Brakuje przede wszystkim pracowników niższego szczebla, czyli portierów, kelnerów, pokojówek, ale też kucharzy. W sumie potrzeba kilkadziesiąt tysięcy osób.

– W samej gastronomii firmy są w stanie przyjąć od zaraz nawet 15 tys. pracowników – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Dodaje, że potrzeby byłyby większe, gdyby nie to, że wiele biznesów zniknęło z rynku, a w ich miejsce nie powstały nowe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00