Czy faktura za posiłki regeneracyjne ze stawką VAT 0% została wystawiona poprawnie
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne
Obowiązki płatnika w związku z przekazywaniem pracownikom kuponów na posiłki profilaktyczne.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.
Karty mogą być uznane – oprócz wskazanych wprost w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych bonów, talonów i kuponów – za inne dowody, których wartość, przy zachowaniu warunków przewidzianych w tym przepisie, objęta jest zwolnieniem przedmiotowym.
Dotyczy ustalenia, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom Spółki posiłków regeneracyjnych oraz wydatki na zakup bonów żywnościowych umożliwiających pracownikom Spółki zakup produktów do przyrządzenia zarówno posiłków regeneracyjnych,
W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.
czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów całość poniesionych kosztów serwowania zup regeneracyjnych/profilaktycznych.
Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu
Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych
prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących nabycie przez Wnioskodawcę na potrzeby pracowników: usług stołówkowych, posiłków profilaktycznych, regeneracyjnych, posiłków gotowych oraz potraw i napojów
prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta
Czy faktury wystawione przez firmy cateringowe dostarczające posiłki profilaktyczne (regeneracyjne) dokumentujące nabycie usługi cateringowej (posiłków profilaktycznych regeneracyjnych oraz dowozu) stanowią podstawę do odliczenia podatku naliczonego?
ustalenie czy w sytuacji zapewnienia pracownikom możliwości korzystania z częściowo odpłatnych posiłków regeneracyjnych przysługuje Spółce prawo pełnego odliczenia VAT naliczonego od zakupu tych świadczeń oraz ustalenia podstawy opodatkowania przy dokonywaniu ww. przekazania
ustalenie czy w sytuacji zapewnienia pracownikom możliwości korzystania z częściowo odpłatnych posiłków regeneracyjnych przysługuje Spółce prawo pełnego odliczenia VAT naliczonego od zakupu tych świadczeń oraz ustalenia podstawy opodatkowania przy dokonywaniu ww. przekazania
Czy wartość posiłków i bonów na posiłki otrzymane przez pracowników Spółki, dla których stwierdzono, iż nie dochodzi do przekroczenia wskaźników wydatkowanej energii uzasadniającej zapewnienie pracownikom posiłków profilaktycznych n podstawie odpowiednich przepisów rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, w sytuacji gdy przyznawanie przedmiotowych świadczeń będzie wynikać z postanowień
Czy wartość przyznanych i pobranych przez pracowników bonów na posiłki lub produkty spożywcze, z których pracownicy mogą sporządzać posiłki, według zasad wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy podlega zwolnieniu z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?
Czy w oparciu o opisany stan faktyczny przekazanie posiłków regeneracyjno-wzmacniających na podstawie postanowień układu zbiorowego pracy w części finansowanej przez pracodawcę, stanowi dla pracownika przychód podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych ?
W związku ze stanem faktycznym opisanym przez Wnioskującą zrodziła się wątpliwość, czy Spółka może wydawać pracownikom ograniczoną ilość wody mineralnej, kawy, herbaty i cukru oraz posiłki obiadowe, a wydatki takie stanowić będą koszt uzyskania przychodu?
Czy przysługuje prawo do odliczenia od podatku należnego podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT za posiłki regeneracyjne zakupione w barze?
Czy posiłki wydawane zatrudnionym pracownikom w latach 1995-2001 są zwolnione z podatku dochodowego? PB5/MC-033-104-1991/02, interpretacja Ministra Finansów
Jako Zakład Pracy Chronionej również zatrudniamy osoby pełnosprawne, które zostały oddelegowane (z prac biurowych) do fizycznych, tj. odśnieżania terenu zakładu. Ponieważ temperatura spadła , a warunki były uciążliwe wydano posiłki regeneracyjne. Czy wartość tych posiłków jest wolna od podatku dochodowego osób fizycznych ?