Interpretacja
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 16.01.2007, sygn. ZD/4061-234/06, Pierwszy Wielkopolski Urząd Skarbowy w Poznaniu, sygn. ZD/4061-234/06
W związku ze stanem faktycznym opisanym przez Wnioskującą zrodziła się wątpliwość, czy Spółka może wydawać pracownikom ograniczoną ilość wody mineralnej, kawy, herbaty i cukru oraz posiłki obiadowe, a wydatki takie stanowić będą koszt uzyskania przychodu?
W dniu 19 października 2006r. Spółka złożyła wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, który następnie został uzupełniony w dniu 31 października 2006r.
Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż Wnioskująca zajmuje się hurtową sprzedażą alkoholi i napojów spożywczych. Spółka prowadzi sprzedaż aktywną, polegającą na pełnym konfekcjonowaniu towaru handlowego i jego dowozie do klienta. Znaczna część pracowników Spółki to pracownicy fizyczni zajmujący się rozładunkiem dostaw, układaniem i segregowaniem towaru na magazynie, przygotowaniem zamówionego towaru do wywozu, jego załadowaniem, transportem do klienta. Alkohole są ciężkimi towarami, zwłaszcza gdy występują w opakowaniach zbiorczych skrzynki, kartony, kegi, transportery. Tym samym praca osób zajmujących się obsługą towarową jest bardzo ciężka, wymaga dużej siły i jest bardzo wyczerpująca.