Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2019-11-04

Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku pozostałych prac). Nieprzestrzeganie tych obowiązków jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika, które jest zagrożone grzywną w wysokości do 30 000 zł.

Pracodawca musi bezwzględnie pamiętać, że w okresie zimowym wykonywanie niektórych prac (np. prac na wysokości związanych z odśnieżaniem powierzchni dachów) może okazać się niebezpieczne dla zdrowia lub życia pracowników. Zimowe, niesprzyjające warunki pogodowe powodują, że zwiększa się zagrożenie wypadkami przy pracy, co wynika z wcześnie zapadającego zmierzchu, niskiej temperatury, częstszych awarii urządzeń lub możliwości poślizgnięcia się na zaśnieżonej, mokrej czy oblodzonej powierzchni. Pracodawca musi zatem zwracać szczególną uwagę na dodatkowe obowiązki bhp, jakie ma w tym okresie.

Prace wykonywane na otwartej przestrzeni a obowiązki bhp

Przepisy prawa pracy nie określają minimalnej temperatury na zewnątrz, w której mogą pracować pracownicy. Oznacza to, że powinni oni wykonywać swoje zadania nawet podczas silnych mrozów, pod warunkiem że pracodawca spełni wymagania bhp dla pracy w zimowej porze.

Przy pracach wykonywanych zimą na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom pomieszczenia do ogrzania się. Pomieszczenia te mają umożliwiać pracownikom rozgrzanie organizmu, a także zapewnić przestrzeń do zmiany odzieży oraz schronienie przed padającym śniegiem lub deszczem. Pomieszczenia do ogrzania powinny być dodatkowo zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków, np. kuchenkę mikrofalową (§ 44 ust. 1 załącznika nr 3 do rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00