Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 13 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.314.2023.3.BK
WIS towar – gotowy posiłek o nazwie (…).
WIS towar – gotowy posiłek o nazwie (…).
WIS TOWAR - wyrób garmażeryjny.
WIS TOWAR - półprodukt; mięso pierogowe.
Stawka podatku VAT dla sprzedaży wymienionych we wniosku produktów.
W zakresie możliwości zastosowania stawki podatku w wysokości 5% dla sprzedaży gotowych posiłków i dań oraz mięsa i wyrobów z mięsa.
Ustalenie stawki podatku VAT dla sprzedaży tłuszczy zwierzęcych spełniających wymogi paszy, karmy lub składnika paszy lub karmy dla zwierząt.
Stawka podatku na sprzedaż towarów zaklasyfikowanych w PKWiU 10.11.60.0.
Czy sprzedaż mięsa wieprzowego na stoisku poza miejscem zamieszkania, pochodzącego z własnej hodowli, podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
W zakresie zastosowania obniżonej stawki podatku w wysokości 5 % do sprzedaży odpadów jadalnych w rozumieniu możliwości ich spożywania przez człowieka (z pominięciem zakazów kulturowych) zakwalifikowanych do PKWiU ex. 10.11.60.0, a nie będących jelitami, pęcherzami i żołądkami - jest nieprawidłowe,zastosowania obniżonej stawki podatku w wysokości 23 % do sprzedaży surowych odpadów niejadalnych poza
1) Jak Wnioskodawca ma się rozliczać jako rolnik z tak otrzymanego dochodu ewentualnie, czy jest On zwolniony z takich rozliczeń z Urzędem Skarbowym? 2) Jeśli Wnioskodawca ma obowiązek rozliczania z podatku dochodowego to czy musi zakładać nową działalność gospodarczą?
1) Jak Wnioskodawca ma się rozliczać jako rolnik z tak otrzymanego dochodu ewentualnie, czy jest On zwolniony z takich rozliczeń z Urzędem Skarbowym? 2) Jeśli Wnioskodawca ma obowiązek rozliczania z podatku dochodowego to czy musi zakładać nową działalność gospodarczą?
Podatek od towarów i usług w zakresie odliczenia podatku z faktur VAT RR.
1) Jaki podatek powinien płacić Wnioskodawca od ww. umowy najmu? 2) Jaki podatek Zainteresowany ma odprowadzić z tytułu sprzedaży wędlin i podrobów?
1) Jaki podatek powinien płacić Wnioskodawca od ww. umowy najmu? 2) Jaki podatek Zainteresowany ma odprowadzić z tytułu sprzedaży wędlin i podrobów?
jaką stawką podatku od towarów i usług należy opodatkować dostawy żołądków wieprzowych parzonych, nie nadających się do bezpośredniego spożycia zakwalifikowanych do PKWiU 15.13?
Czy należy zastosować stawkę podatku 3% VAT przy dostawie wyrobów mięsnych świeżych (PKWiU 15.11.15-00.40) i mrożonych (PKWiU 15.11.16-00.40)?
Spółka zgłasza wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, powinna stosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%, czy 7%.