Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 04 maja 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.453.2020.1.AK
WIS TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku z dnia 27 lutego 2020 r. (data wpływu 2 marca 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…).
Opis: Składniki: woda, mięso, wątroba, skórki, kasza, sól, cebula, krew, przyprawy naturalne, suszone warzywa, maltodekstryna.
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług:5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 2 marca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „…” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.