Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 maja 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.136.2024.2.AP
WIS USŁUGA (świadczenie kompleksowe) – organizacja wydarzeń
WIS USŁUGA (świadczenie kompleksowe) – organizacja wydarzeń
WIS towar (świadczenie kompleksowe) – „(…)” (łącznie (…) posiłków, kaloryczność dzienna (…) posiłków skalkulowana na wartość energetyczną (…) kcal) wraz z codzienną dostawą tych posiłków do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - rolka sushi (...) przygotowana w lokalu wraz z dowozem do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - towar – gotowy posiłek (…) wraz z jego dostawą do klienta
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – „(…)” składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – (…) składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowa potrawa – (…) składający się z rolek sushi wraz z usługą transportu tego dania do klienta.
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowy posiłek – porcjowany i pakowany w pojedyncze styropianowe opakowanie wraz z usługą transportu tego dania do Klienta (przedszkola).
WIS Towar (świadczenie kompleksowe) – gotowy posiłek (...) wraz z usługą transportu tego dania do klienta
WIS - usługa (świadczenie kompleksowe) – organizacja imprezy okolicznościowej – spotkania (...).
Drobne artykuły spożywcze (kawa, herbata) w 50% nieodpłatnie udostępnione przez Wnioskodawcę, które każdy pracownik i zaproszony gość może swobodnie wziąć do konsumpcji na miejscu wedle własnego uznania i potrzeb, nie stanowią dla nich częściowo nieodpłatnego świadczenia, podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Powyższe artykuły nie mają charakteru osobistego. Przychód nie powstanie w sytuacji
Czy prawidłowym jest opodatkowanie kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej, której zasadniczą jest usługa gastronomiczna PKWiU 56.10.11.0 wraz z elementami pobocznymi (wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) stawką podatku VAT 8%, a w odniesieniu do podawanych w trakcie imprezy napojów gorących (kawa, herbata) i napojów chłodzących stawką 23% VAT?
Stawka podatku VAT dla usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dietetycznych.
Drobne artykuły spożywcze (kawa, herbata) nieodpłatnie udostępnione przez Bank, które każdy pracownik i zaproszony gość Banku może swobodnie wziąć do konsumpcji na miejscu wedle własnego uznania i potrzeb, nie stanowią dla nich nieodpłatnego świadczenia, podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Powyższe artykuły nie mają charakteru osobistego. Przychód nie powstanie w sytuacji, gdy niemożliwym
opodatkowanie właściwą stawką podatku sprzedaży Zestawu (piwo i popcorn) oraz ustalenie podstawy opodatkowania dla sprzedaży produktów w zestawie promocyjnym
opodatkowanie właściwą stawką podatku sprzedaży Zestawu nr 1 (kanapka i napój bezalkoholowy gazowany) oraz Zestawu nr 2 (kanapka i napój alkoholowy)
Czy Wnioskodawca ma możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku VAT 8% dla dostawy przygotowanych we własnym zakresie produktów (ciastek, popcornu, porcji oliwek)? - Opodatkowanie podatkiem VAT gratisów wydawanych do ww. produktów.
Czy, na gruncie przedstawionego stanu faktycznego, sprzedaż Produktów przez Wnioskodawcę w opisanych wyżej warunkach należy traktować jako dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 5%, w oparciu o art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z pozycją nr 28, 30 i 31 załącznika nr 10 tej ustawy, czy też jako świadczenie usług gastronomicznych?
Czy, na gruncie przedstawionego stanu faktycznego, sprzedaż Produktów przez Wnioskodawcę w opisanych wyżej warunkach należy traktować jako dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 5%, w oparciu o art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z pozycją nr 28, 30 i 31 załącznika nr 10 tej ustawy, czy też jako świadczenie usług gastronomicznych?
Czy, na gruncie przedstawionego stanu faktycznego, sprzedaż Produktów przez Wnioskodawcę w opisanych wyżej warunkach należy traktować jako dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku VAT w wysokości 5%, w oparciu o art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z pozycją nr 28, 30 i 31 załącznika nr 10 tej ustawy, czy też jako świadczenie usług gastronomicznych?
zastosowanie 5% stawki podatku VAT dla dostawy gotowych posiłków i dań (wymienionych we wniosku) sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1
Ustalenia czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie usług restauracyjnych, - Stawka podatku VAT do opisanych czynności oraz - Ustalenia podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.