Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.354.2021.4.IP

WIS - usługa (świadczenie kompleksowe) – organizacja imprezy okolicznościowej – spotkania (...).

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia pisma (data wpływu 20 października 2021 r.), uzupełnionego pismami: z dnia 23 grudnia 2021 r. (data wpływu 23 grudnia 2021 r.) oraz z dnia – brak daty sporządzenia pisma (data wpływu 8 lutego 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: usługa (świadczenie kompleksowe) – organizacja imprezy okolicznościowej – spotkania (...)

Opis usługi: Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w postaci restauracji. W ramach oferowanych przez jednostkę usług znajduje się organizacja imprez okolicznościowych, na którą składa się usługa gastronomiczna obejmująca przygotowanie i podawanie jedzenia oraz napojów a także wynajem sali. Przedmiotem wniosku jest świadczenie kompleksowe, składające się z dwóch czynności, tj. usługi gastronomicznej i wynajmu sali. Na czas imprezy okolicznościowej restauracja jest zamykana dla klientów indywidualnych. Wymienione wyżej usługi nie mogą być świadczone przez różne podmioty. Zgodnie z ofertą Wnioskodawcy możliwość organizacji imprezy okolicznościowej nierozerwalnie wiąże się zarówno ze skorzystaniem z usługi gastronomicznej świadczonej przez Wnioskodawcę jak i wynajmem lokalu Wnioskodawcy. W ramach świadczonej usługi gastronomicznej będą serwowane dania (…), w szczególności zgodnie z życzeniem nabywcy będą to (…). Pośród dostępnych podczas imprezy napojów będą kawa, herbata, wino i woda. Nabywca zamawiając zorganizowanie imprezy okolicznościowej oczekuje wykonania usługi gastronomicznej w lokalu Wnioskodawcy. Nabywca ma prawo do skorzystania z dostępnej w lokalu infrastruktury (sprzęt muzyczny i nagłośnieniowy, rzutnik) oraz do aranżacji sali zgodnie ze swoimi wymaganiami, w szczególności poprzez ułożenia stolików, krzeseł, własne dekoracje. Zdaniem Wnioskodawcy, omawiane świadczenie z punktu widzenia nabywcy tworzy jedną całość. Nabywca bowiem pod postacią usługi kompleksowej składającej się z wskazanych świadczeń otrzymuje jeden produkt w postaci zorganizowanej imprezy okolicznościowej. Przekłada się to na wzrost zadowolenia nabywcy, który zwolniony jest z konieczności odrębnego organizowania cateringu, obsługi oraz wynajmu lokalu. Celem świadczenia obu usług jest wytworzenie produktu w postaci imprezy okolicznościowej. Charakter dominujący w omawianej usłudze kompleksowej ma usługa gastronomiczna. Składa się na nią zarówno sprzedaż przygotowanych w lokalu posiłków i napojów, jak i ich serwowanie (obsługa kelnerska) podczas imprezy. Również z punktu widzenia finansowego usługa gastronomiczna jest dominująca – cena za nią jest wyższa od ceny za wynajem. Czynnością pomocniczą w omawianej usłudze kompleksowej jest wynajem sali. Jest on elementem niezbędnym, ponieważ stanowi przestrzeń do realizacji ww. usługi gastronomicznej. Bez udostępnienia lokalu nie byłoby możliwe zrealizowanie w pełni usługi oferowanej przez restaurację.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00