Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 10.01.2018, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW
Czy prawidłowym jest opodatkowanie kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej, której zasadniczą jest usługa gastronomiczna PKWiU 56.10.11.0 wraz z elementami pobocznymi (wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) stawką podatku VAT 8%, a w odniesieniu do podawanych w trakcie imprezy napojów gorących (kawa, herbata) i napojów chłodzących stawką 23% VAT?
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 18 listopada 2017r. (data wpływu 1 grudnia 2017r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 1 grudnia 2017 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący zaistniały stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Przedmiotem tej działalności gospodarczej jest świadczenie usług budowlanych, a oprócz tego działalność usługowo - gastronomiczna. Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W ramach działalności usługowo - gastronomicznej świadczone są usługi organizacji we własnym obiekcie imprez okolicznościowych takich jak: wesela, komunie, studniówki, imprezy integracyjne, których zasadniczą jest usługa gastronomiczna mieszcząca się w grupowaniu PKWiU 56.10.11.0 Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach, natomiast czynności jako usługi pomocnicze (np.: wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) wykonywane są w powiązaniu z usługą zasadniczą, czyli usługą gastronomiczną i stanowią tylko jej dopełnienie. W ramach posiłków Wnioskodawca wydaje również napoje gorące (kawa, herbata), napoje chłodzące. Cała usługa odbywa się w budynku usługowo - gastronomicznym stanowiącym własność Wnioskodawcy. Posiłki są przygotowywane na miejscu i podawane, w tym napoje gorące (kawa, herbata) oraz napoje chłodzące, uczestnikom przez obsługę kelnerską zatrudnianą przez Wnioskodawcę. Kompleksowa usługa organizacji imprezy okolicznościowej wykonywana jest powtarzalnie na przestrzeni okresu obrachunkowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right