Interpretacja indywidualna z dnia 18 października 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1095.2022.11.ID
Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Refakturowanie usług noclegowych i gastronomicznych oraz prawo do odliczenia z tytułu nabycia tych usług.
Opodatkowanie osiąganych przychodów ryczałtem ewidencjonowanym.
Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)
Zakres stawki ryczałtu dla świadczonych usług przygotowywania i sprzedaży posiłków, oraz sprzedaży napoi.
Stawka ryczałtu do usług przygotowania posiłków (usługi gastronomiczne) o PKWiU 56.29.19.0 jako podwykonawca.
Usługi świadczone przez nową spółkę założoną przez Wnioskodawcę w celu świadczenia na jego rzecz usług związanych z nieruchomością będą stanowiły dla Wnioskodawcy ukryty zysk w rozumieniu art. 28m ust. 3 pkt 3 ustawy o CIT
Możliwości zastosowania 3 % stawki ryczałtu dla świadczonych usług gastronomicznych.
Możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług gastronomicznych w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3%.
W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych
Dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie możliwości opodatkowania uzyskiwanych przychodów z tytułu świadczonych usług (wykonywanych jako podwykonawca) w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3%.
W zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na podstawie faktury VAT na zorganizowanie wydarzenia w postaci Uroczystości oraz Meetingu, związanych z otwarciem nowej siedziby Wnioskodawcy.
Stawka ryczałtu w zakresie usług gastronomicznych.
Możliwości rozliczenia przychodów z działalności usługowej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
Opodatkowanie przychodów ze świadczenia usług sklasyfikowanych według PKWiU 56.29.19.0 (pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umową) 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Możliwości rozliczenia świadcznych usług gastronomcznych w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Możliwość opodatkowania przychodów (usługi gastronomiczne) w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy refakturowaniu usług noclegowych i gastronomicznych.