Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.513.2024.1.KP

Opodatkowanie osiąganych przychodów ryczałtem ewidencjonowanym.

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

Dnia 12 lipca 2024 r. wpłynął Pana wniosek z 4 lipca 2024 r. o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Wnioskodawcą jest wspólnik spółki cywilnej (dalej: „Spółka”), której przeważający przedmiot stanowi działalność restauracyjna i inne stałe placówki gastronomiczne. Spółka jest właścicielem lokali gastronomicznych oraz dodatkowo, franczyzodawcą dla innych niezależnych lokali działających pod jej marką (dalej jako: Uczestnicy sieci).

W ramach wykonywanej działalności Spółka zawarła z dostawcą napoi (dalej jako: Kontrahent) umowę, na łamach której otrzymuje ona wynagrodzenie w zamian za oferowanie do sprzedaży produktów Kontrahenta, na terenie swojego lokalu oraz lokali Uczestników sieci. Są to napoje bezalkoholowe, gotowe, zapakowane, oznakowane logo marki producenta.

Na łamach ww. umowy Kontrahent zobowiązany jest do sprzedaży po ustalonych między stronami, zawierających rabat cenach oraz dostarczania na rzecz Spółki, a także Uczestników sieci określonych produktów (napojów). Po stronie Spółki i Uczestników sieci zaś ciąży obowiązek oferowania wskazanych produktów do sprzedaży na terenie ich placówek gastronomicznych.

Oprócz posiadania ww. produktów w swojej ofercie sprzedażowej, Spółka oraz Uczestnicy sieci w ramach świadczonej usługi utrzymują także należyty stan oferowanych napojów (m.in. poprzez pilnowanie ich daty przydatności do spożycia). Ponadto, dbają oni o odpowiednią ekspozycję napojów w udostępnionych przez Kontrahenta lodówkach, uzupełnianie zapasu produktów, a także utrzymanie czystości wskazanego sprzętu chłodniczego.

Z tytułu wykonywania ww. czynności Spółka otrzymuje wynagrodzenie obliczane jako procent od obrotu. Wskazaną kwotę obrotu stanowi wartość netto produktów nabytych przez Spółkę oraz Uczestników sieci od Kontrahenta. Płatność prowizji, odbywa się na rachunek bankowy Spółki, na podstawie uprzednio wystawionej przez nią faktury.

Przedmiotem opisanej umowy jest usługa oferowania do sprzedaży napojów przez Spółkę oraz Uczestników sieci, a nie sama ich sprzedaż. Zbycie produktów na rzecz klientów stanowi jedynie ewentualne następstwo ww. usługi, jednakże wiążąca strony umowa zobowiązuje do wykonywania czynności dodatkowej, wspierającej usługę oferowania do sprzedaży napojów. Czynność ta polega na tym, że w przypadku ewentualnego nabycia napoju przez klienta, osoba go obsługująca otwiera butelkę i nalewa przy nim produkt do szklanki. Zaznaczenia wymaga jednak, że możliwość wykonania ww. czynności dodatkowej, wykonywanej w następstwie ewentualnego zakupu oferowanych przez Spółkę/Uczestników sieci produktów, zależna jest przede wszystkim od typu danej placówki gastronomicznej, gdyż pośród lokali, których dotyczy stanowiąca przedmiot wniosku umowa, są także obiekty nieposiadające miejsc siedzących, zatem na ich terenie nie ma możliwości podania produktu do stolika, a jedynie przy barze na wynos.

Nie ulega wątpliwości, że wykonywane przez Spółkę czynności mają charakter usług, gdyż są one wykonywane na podstawie stosownego stosunku prawnego istniejącego między Spółką a ich odbiorcą, a ponadto, występuje odpłatność za ich wykonanie – na mocy wystawianej przez Spółkę faktury. Zgodnie z klasyfikacją dokonaną przez Urząd Statystyczny w piśmie z dnia 3 czerwca 2024 roku opisane wyżej usługi mieszczą się w grupowaniu PKWiU 56.10.1 „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych”. Zaznaczyć należy, że klasyfikacja dokonana przez Urząd Statystyczny wskazuje na symbol z nieobowiązującej już PKWiU 2008, natomiast jego odpowiednikiem w aktualnie obowiązującej klasyfikacji PKWiU 2015 jest symbol 56.10.

Niniejszym wnioskiem Wnioskodawca zamierza ustalić prawidłową stawkę ryczałtu dla przychodów ze świadczonych w ramach Spółki, opisanych wyżej usług. Suma przychodów wspólników Spółki z prowadzonej działalności w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro, zaś Wnioskodawca nie spełnia żadnej przesłanki wskazanej w art. 8 ust. 1 ustawy o ryczałcie pozbawiającej go możliwości stosowania ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Pytanie

Czy przychód z opisanej w stanie faktycznym niniejszego wniosku działalności gastronomicznej może być opodatkowany w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych stawką 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7) lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku?

Pana stanowisko w sprawie

W ocenie Wnioskodawcy – przychód z opisanej w stanie faktycznym niniejszego wniosku działalności gastronomicznej może być opodatkowany w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych stawką 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7) lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku.

Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych.

Wybór opodatkowania w formie ryczałtu możliwy jest pod warunkiem nieprzekroczenia limitów przychodu wskazanych w art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku. Jak wskazano w treści wniosku, suma przychodów wspólników Spółki z prowadzonej działalności w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro. Warunek z art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku uznać zatem należy za spełniony.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% od przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

W art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku zostało wyjaśnione, iż użyte w ustawie określenie działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Jak już zostało wskazane w opisie stanu faktycznego niniejszego wniosku, Spółka na mocy opisywanej umowy otrzymuje wynagrodzenie w zamian za oferowanie do sprzedaży produktów Kontrahenta, na terenie swojego lokalu oraz lokali Uczestników sieci, utrzymywanie należytego stanu oferowanych napojów (m.in. poprzez pilnowanie ich daty przydatności do spożycia), dbanie o odpowiednią ekspozycję napojów w udostępnionych przez Kontrahenta lodówkach, uzupełnianie zapasu produktów, a także utrzymanie czystości wskazanego sprzętu chłodniczego. Zbycie produktów na rzecz klientów lokali stanowi jedynie następstwo ww. usługi, jednakże w przypadku ewentualnego nabycia napoju przez klienta, osoba go obsługująca otwiera butelkę i nalewa przy nim produkt do szklanki.

Jak wynika z opisu świadczonych przez Spółkę w ramach przedmiotowej umowy usług, wszystkie czynności wykonywane na jej łamach związane są ze sprzedażą napojów. Przytoczona wyżej, sformułowana w ustawie o zryczałtowanym podatku definicja działalności gastronomicznej wskazuje, iż mieszczą się w niej usługi, które są związane nie tylko z przygotowaniem posiłków, ale także ze sprzedażą posiłków i towarów. W przedstawionym stanie faktycznym wszystkie czynności związane są ze sprzedażą napojów i to przesądza o kwalifikacji ich ogółu jako usługi gastronomicznej.

Potwierdzeniem powyższego jest również klasyfikacja dokonana przez Urząd Statystyczny w piśmie z dnia 3 czerwca 2024 roku, gdzie przyporządkowano opisane na łamach niniejszego wniosku usługi do grupowania PKWiU 56.10.1 „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych”. Zaznaczyć należy, że klasyfikacja dokonana przez Urząd Statystyczny wskazuje na symbol z PKWiU 2008, natomiast jego odpowiednikiem w aktualnie obowiązującej klasyfikacji PKWiU 2015 jest symbol 56.10.

Mając na uwadze powyższe, stwierdzić należy, że usługi świadczone przez Spółkę na rzecz Kontrahenta mieszczą się w definicji usług gastronomicznych, ponadto nie dotyczą one napojów alkoholowych, wobec czego za zasadne należy uznać zastosowanie do osiąganych w ich ramach przychodów stawki ryczałtu wynikającej z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku. Zastosowanie 3% stawki ryczałtu do usług z grupowania PKWiU 56.10 potwierdzają także organy podatkowe, m.in. Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z dnia 29 kwietnia 2024 r., znak: 0115- KDST2-2.4011.117.2024.2.BM, gdzie wskazuje, iż:

„Z treści wniosku wynika, że prowadzi Pani działalność gospodarczą pod firmą X, polegającą w przeważającej części na następujących czynnościach: (...)

* PKWiU 56.10 Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych, w tym PKWiU 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach. (...)

Mając na względzie powołane wyżej przepisy oraz treść wniosku stwierdzić należy, że przychody osiągane przez Panią ze świadczenia usług polegających na przygotowywaniu posiłków we własnym lokalu, które są dostarczane do domu klienta, spożywane przez klienta na miejscu w restauracji lub przygotowywane na wynos podlegają opodatkowaniu 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, przewidzianą dla działalności gastronomicznej, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, przy założeniu, że spełnia Pani ustawowe warunki przewidziane dla tej formy opodatkowania”.

Mając na uwadze powyższe, stwierdzić należy, że przychód z opisanej w stanie faktycznym niniejszego wniosku działalności gastronomicznej może być opodatkowany w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych stawką 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7) lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku.

Ocena stanowiska

Stanowisko, które przedstawił Pan we wniosku, jest prawidłowe.

Uzasadnienie interpretacji indywidualnej

Stosownie do art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 776.):

Ustawa reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.

Stosownie do art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Użyte w ustawie określenie „działalność usługowa” oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U. poz. 1676, z 2017 r. poz. 2453, z 2018 r. poz. 2440, z 2019 r. poz. 2554 oraz z 2020 r. poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.

Zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług pod pojęciem usług należy rozumieć:

·wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych;

·wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnospołecznej.

Pojęcie usług nie obejmuje czynności związanych z wytwarzaniem wyrobów (włączając półfabrykaty, elementy, części, obróbkę elementów) z materiałów własnych przedsiębiorstwa na zlecenie innych jednostek gospodarki narodowej, przeznaczonych do celów produkcyjnych lub do dalszej odsprzedaży oraz z reguły nie obejmuje wytwarzania wyrobów na indywidualne zamówienie ludności z materiałów własnych wykonawcy.

Zgodnie natomiast z art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję I – usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.:

·usługi gastronomiczne,

·usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),

·usługi stołówkowe,

·usługi przygotowywania i podawania napojów.

Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował – Usługi związane z wyżywieniem, w grupowaniach:

·56.10. Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych,

·56.21. usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla odbiorców zewnętrznych,

·56.29. Pozostałe usługi gastronomiczne,

·56.30. Usługi przygotowywania i podawania napojów.

Stosownie do art. 6 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.

Natomiast w myśl art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Podatnicy opłacają w roku podatkowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności wymienionej w ust. 1, jeżeli:

1) w roku poprzedzającym rok podatkowy:

a)uzyskali przychody z tej działalności, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2.000.000 euro, lub

b)uzyskali przychody wyłącznie z działalności prowadzonej w formie spółki, a suma przychodów wspólników spółki z tej działalności nie przekroczyła kwoty 2.000.000 euro.

2) rozpoczną wykonywanie działalności w roku podatkowym i nie korzystają z opodatkowania w formie karty podatkowej – bez względu na wysokość przychodów.

Możliwość opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzależniona jest między innymi od niespełnienia przesłanek negatywnych określonych w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

W artykule tym zawarto wyłączenia z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, jednak – zgodnie z Pana oświadczeniem – w odniesieniu do działalności, którą Pan prowadzi za pośrednictwem spółki cywilnej (dalej: Spółka), nie wystąpią negatywne przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Jednocześnie wskazuję, że warunkiem skorzystania ze zryczałtowanej formy opodatkowania jest złożenie oświadczenia o wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Zgodnie art. 9 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Sporządzone na piśmie oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku - według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.

Wysokość stawek ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych została przez ustawodawcę ustalona w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1-4 oraz 6-8.

Na podstawie natomiast art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

Wskazuję, że ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 1, w zakresie działalności usługowej odnosi się do czynności zaliczanych do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) z zastrzeżeniem wynikającym m.in. z art. 4 ust. 1 pkt 2 tej ustawy. Z ww. art. 4 ust. 1 pkt 2 wynika natomiast, że za działalność gastronomiczną uznaje się usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Z perspektywy ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne oraz zawartej w niej definicji działalności gastronomicznej, w celu zastosowania stawki ryczałtu w wysokości 3%, o której mowa w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a tej ustawy, istotnym jest to, czy usługi te są związane z przygotowywaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Tymczasem z opisu sprawy przedstawionego we wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej wynika, że prowadzi Pan działalność gospodarczą za pośrednictwem Spółki i zamierza ustalić prawidłową stawkę ryczałtu dla przychodów ze świadczonych w ramach Spółki usług. W ramach wykonywanej działalności Spółka zawarła z dostawcą napoi (dalej jako: Kontrahent) umowę, w ramach której otrzymuje wynagrodzenie w zamian za oferowanie do sprzedaży produktów Kontrahenta, na terenie swojego lokalu oraz lokali Uczestników sieci. Są to napoje bezalkoholowe, gotowe, zapakowane, oznakowane logo marki producenta. Przedmiotem opisanej umowy jest usługa oferowania do sprzedaży napojów przez Spółkę oraz Uczestników sieci, a nie sama ich sprzedaż. Zbycie produktów na rzecz klientów stanowi jedynie ewentualne następstwo tej usługi, jednak wiążąca strony umowa zobowiązuje do wykonywania czynności dodatkowej, wspierającej usługę oferowania do sprzedaży napojów. Czynność ta polega na otwarciu butelki i nalaniu przy kliencie produktu do szklanki. Pośród lokali, których dotyczy stanowiąca przedmiot wniosku umowa, są także obiekty nieposiadające miejsc siedzących, zatem na ich terenie nie ma możliwości podania produktu do stolika, a jedynie przy barze na wynos. Suma przychodów wspólników Spółki z pozarolniczej działalności gospodarczej w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro.

Na podstawie powołanych wyżej przepisów oraz opisu sprawy stwierdzam, że przychody uzyskiwane przez Pana ze świadczenia w ramach działalności gospodarczej za pośrednictwem Spółki usług gastronomicznych opisanych we wniosku mogą być opodatkowane 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Na zakończenie wskazuję na art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zgodnie z którym:

Jeżeli podatnik obowiązany do prowadzenia ewidencji przychodów prowadzi działalność, z której przychody są opodatkowane różnymi stawkami określonymi w ust. 1, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych ustala się według stawki właściwej dla przychodów z każdego rodzaju działalności, pod warunkiem, że ewidencja przychodów jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie przychodów z każdego rodzaju działalności. W przypadku gdy podatnik, o którym mowa w zdaniu poprzednim, nie prowadzi ewidencji w sposób zapewniający ustalenie przychodów dla każdego rodzaju działalności, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów, z tym że w przypadku osiągania również przychodów, o których mowa w:

1) ust. 1 pkt 1, ryczałt wynosi 17%;

2) ust. 1 pkt 2, ryczałt wynosi 15%;

2a) ust. 1 pkt 2a, ryczałt wynosi 14%;

2b) ust. 1 pkt 2b, ryczałt wynosi 12%;

3) ust. 1 pkt 3, ryczałt wynosi 10%;

4) ust. 1 pkt 4, ryczałt wynosi 12,5%.

Podsumowanie: przychody, jakie będzie Pan osiągać ze świadczenia usług opisanych we wniosku, może Pan opodatkować według stawki 3%, zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Dodatkowe informacje

Informacja o zakresie rozstrzygnięcia

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego, który Pan przedstawiła, i stanu prawnego, który obowiązywał w dacie zaistnienia zdarzenia.

Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji

·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli Pana sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem stanu faktycznego i zastosuje się Pan do interpretacji.

·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:

1)z zastosowaniem art. 119a;

2)w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;

3)z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.

Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.

Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację

Ma Pani prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. z 2024 r. poz. 935; dalej jako „PPSA”).

Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):

·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo

·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).

Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).

Podstawa prawna dla wydania interpretacji

Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00