Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 21 listopada 2018 r., sygn. II SA/Bd 578/18

Inne

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Joanna Brzezińska (spr.) Sędziowie sędzia WSA Jerzy Bortkiewicz asesor WSA Katarzyna Korycka Protokolant asystent sędziego Jacek Grzegorzewski po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 listopada 2018 r. sprawy ze skargi E. K. prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą: [...] na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. z dnia [...] marca 2018 r. nr [...] w przedmiocie zakazu wprowadzenia do obrotu produktu 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii w S. nr [...] z dnia [...] stycznia 2018 r., 2. zasądza od [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. na rzecz E. K. kwotę 1177 (tysiąc sto siedemdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia [...] lipca 2016r. nr [...] ([...]) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ś. (dalej PLW), w związku z protokołem z czynności kontrolnych z 30.11.2015r. nr [...], przeprowadzonych w przedsiębiorstwie [...] oraz dokumentacją przedstawioną przez podmiot w postaci opinii zespołu badawczego Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z [...] stycznia 2016r., zakazał:

- wprowadzania do obrotu mięsa "mielonego garmażeryjnego wieprzowego z łopatki" zawierającego dodatki: E 250, E 407 oraz E 575, które nie są dopuszczone do stosowania dla kategorii surowy wyrób mięsny w rozumieniu rozporządzenia (WE) 853/2004 - jaki stanowi "mielone garmażeryjne wieprzowe z łopatki" (rozdz. II, art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.Urz. WE L 354/16 z 31.12.2008),

- wprowadzania do obrotu "kiełbasy białej" zawierającej dodatki: E 451, E 450, E 407, E 316, które nie są dopuszczone do stosowania dla kategorii surowy wyrób mięsny w rozumieniu rozporządzenia (WE) 853/2004 - jaki stanowi "kiełbasa biała" (rozdz. II, art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) nr 1333/2008.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00