Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 30 października 2009 r., sygn. VI SA/Wa 1179/09

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Urszula Wilk (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Zbigniew Rudnicki Sędzia WSA Małgorzata Grzelak Protokolant Aneta Stefaniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 30 października 2009 r. sprawy ze skargi N. Sp. z o.o. z siedzibą w C. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2009 r. nr [...] w przedmiocie ustalenia stopnia niezgodności produktu z charakterystyką określoną w deklaracji producenta oddala skargę

Uzasadnienie

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych - dalej GIJHARS, decyzją z dnia [...] kwietnia 2009 r., działając na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm.) - dalej Kpa w związku z art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.) - dalej ujh. i art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. z 2001 r. Nr 97, poz. 1050 ze zm.) - dalej uoc., po rozpatrzeniu odwołania N. Sp. z o.o. z siedzibą w C. - dalej skarżąca Spółka, od decyzji [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w [...] z [...] lutego 2009 r., utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.

Z akt administracyjnych sprawy wynika, że w dniach [...] stycznia 2009 r. w wyniku kontroli przeprowadzonej przez upoważnionych pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w [...] w przedsiębiorstwie skarżącej Spółki, w zakresie jakości handlowej ryb i przetworów rybnych, transportu i składowania, pobrano do analiz laboratoryjnych - prowadzonych w specjalistycznym laboratorium GIJHARS w [...], między innymi próbki "[...]" a- 400 g z partii [...] o wielkości 1215,2 kg (3038 szt.). Przeprowadzone badania (sprawozdanie z badań z dnia 13 stycznia 2009 r. nr [...]), wykazały zaniżoną masę filetów śledziowych marynowanych, tj. w poszczególnych próbkach: 171g,185 g, 186 g, 192 g, 189 g, 190 g, 179 g, gdy producent zadeklarował w "specyfikacji wyrobu gotowego" dla ww. produktu i na etykiecie zawartość ryby nie mniejszą niż 200 g.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00