Wyrok WSA w Warszawie z dnia 1 grudnia 2009 r., sygn. VI SA/Wa 1707/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Andrzej Wieczorek Sędziowie Sędzia WSA Andrzej Czarnecki Sędzia WSA Halina Emilia Święcicka (spr.) Protokolant Agnieszka Gajewiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 1 grudnia 2009 r. sprawy ze skarg D. Sp. z o.o. z siedzibą w D. na decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2009 r. nr [...] i nr [...] w przedmiocie stwierdzenia niespełnienia wymagań zadeklarowanych przez producenta oddala skargi
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] lipca 2009 r. nr [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a., art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 roku Nr 187, poz. 1577, ze zm.) oraz art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 z późn. zm.), po rozpatrzeniu odwołania D. Sp. z o.o. z siedzibą w D. (dalej cyt. jako skarżąca), utrzymał w mocy decyzję Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2009 r. nr [...] określającą zawyżenie zawartości tłuszczu w suchej masie w porównaniu do wymagań zawartych w opisach produktów zakładowych systemu HACCP oraz w dokumentach zmieniających okresy przydatności do spożycia produkowanych artykułów nabiałowych dla partii Twarogu spożywczego [...], data spożycia [...]marca 2009 r., z partii o masie 350 kg oraz ustalającą stopień wady wymienionej partii produktu na 5 %, utrzymał ww. decyzję w mocy.
Ponadto zaskarżoną decyzją z dnia [...] lipca 2009 r. nr [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art. 138 § 1 pkt 2 k.p.a., art. 21 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz art. 11 ust. 4 ustawy cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 z późn. zm.), po rozpatrzeniu odwołania skarżącej od decyzji Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2009 r. nr [...] określającą zawyżenie zawartości tłuszczu w suchej masie w porównaniu do wymagań zawartych w opisach produktów zakładowych systemu HACCP oraz w dokumentach zmieniających okresy przydatności do spożycia produkowanych artykułów nabiałowych dla partii Twarogu spożywczego[...], data spożycia [...] marca 2009 r., z partii o masie 198 kg oraz ustalającą stopień wady wymienionej partii produktu na 5 %, uchylił ww. decyzję w całości i ponownie określił zawyżoną zawartość tłuszczu w suchej masie ww. produktu z partii o masie 200 kg oraz ustalił stopień wady wymienionej partii produktu na 5%.