Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 10 lutego 2009 r., sygn. VI SA/Wa 2020/08

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Ewa Frąckiewicz Sędziowie Asesor WSA Danuta Szydłowska (spr.) Sędzia WSA Dorota Wdowiak Protokolant Monika Staniszewska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 lutego 2009 r. spraw ze skarg B. Sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2008 r. [...] w przedmiocie ustalenia niezgodności wyrobu z charakterystyką określoną w deklaracji producenta oddala skargi

Uzasadnienie

Zaskarżonymi decyzjami z dnia [...] lipca 2008 roku, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art.138 § 1 k.p.a. w związku z art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, ze zm.), oraz w związku z art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 roku o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 ze zm.) po rozpatrzeniu odwołania Spółki z o.o. B. utrzymał w mocy decyzje [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w [...] z dnia [...] marca 2008 roku określające stopień wad partii :

10535 kg cukierków w czekoladzie [...] na 11%;

517 kg cukierków w czekoladzie [...] na 23%:

246 kg cukierków w czekoladzie [...] na 17%:

819 kg cukierków w czekoladzie [...] na 17%:

374 kg cukierków [...] na 17%

ze względu na zafałszowanie tłuszczem obcym pokrywy czekoladowej na wymienionych wyżej produktach.

W uzasadnieniu swojego stanowiska organ odwoławczy wyjaśnił, iż w dniach 12-13 grudnia roku upoważnieni pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w [...] przeprowadzili kontrolę w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych. Badania pobranej bezpośrednio z maszyny oblewającej próbki półproduktu w postaci czekolady, przeprowadzone w laboratorium GIJHARS w B. wykazały zawyżoną zawartość tłuszczów obcych.

W trakcie dodatkowej kontroli, przeprowadzonej w dniu [...] kwietnia 2007 roku kontrolujący ustalili, iż z udziałem zakwestionowanej partii czekolady zostały wyprodukowane i wprowadzone do obrotu wymienione wyżej partie produktów w podanych wyżej ilościach i procentowej ilości pokrywy czekoladowej w masie wyrobów cukierniczych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00