Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 10 lutego 2009 r., sygn. VI SA/Wa 2028/08

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Małgorzata Grzelak Sędziowie Sędzia WSA Halina Emilia Święcicka Sędzia WSA Dorota Wdowiak (spr.) Protokolant Patrycja Wrońska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 lutego 2009 r. spraw ze skarg B. Sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2008 r. 1) nr [...] 2) nr [...] 3) nr [...] w przedmiocie ustalenia niezgodności wyrobu z charakterystyką określoną w deklaracji producenta oddala skargi

Uzasadnienie

Zaskarżonymi decyzjami z dnia [...] lipca 2008 roku nr: [...], [...], [...], Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art. 138 § 1 kpa w związku z art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 roku Nr 187, poz. 1577, ze zm.) i art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 roku o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 ze zm.), po rozpatrzeniu odwołania Spółki z o.o. B. z siedzibą w W., utrzymał w mocy decyzje [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. z dnia [...] marca 2008 roku określające stopień wad partii:

395 kg cukierków w czekoladzie [...] na 11%;

774 kg cukierków w czekoladzie [...] na 12%

344 kg cukierków w czekoladzie [...] na 11 % ze względu na zafałszowanie tłuszczem obcym pokrywy czekoladowej wymienionych wyżej produktów.

Rozstrzygnięcia organu zapadły w oparciu o następujące ustalenia faktyczne i wywody prawne:

W dniach [...] grudnia roku upoważnieni pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. przeprowadzili kontrolę w Spółce z o.o. B. w W. w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych. W toku kontroli pobrano do badań próbki półproduktu - [...] o wartości 19.582,20 złotych. Badania pobranej bezpośrednio z maszyny oblewającej próbki półproduktu w postaci czekolady, przeprowadzone w laboratorium GIJHARS w B. wykazały zawyżoną zawartość tłuszczów obcych wynoszącą 7,62 %. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 4 grudnia 2002 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych (Dz. U. z 2002 roku, Nr 214, poz. 1813 ze zm.) wartość dopuszczalna dla tłuszczów obcych wynosi 5 %.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00